Hjem > H > Hva Kjennetegner Sunnmørsdialekt?

Hva kjennetegner sunnmørsdialekt?

Typiske sunnmørske ord: He (har), fæ (får), gjenge (går), stende (står), fole (veldig), låke (vondt), haude (hodet). «Ej he fole låkt i haude» betyr da «Jeg har veldig hodepine». Sunnmørsk har en tydelig rulle-r, men grensen for skarre-r er på vei nordover.

Les mer

Deretter, hva er norges mest irriterende dialekt?

I en landsomfattende undersøkelse InFact har utført for PurDialekt mener nesten en av fem spurte at bergensk er den mest irriterende dialekten her til lands. 19,7 prosent synes bergensere er de mest plagsomme å høre på. Nordlendingene på andreplass får 12 prosent av stemmene. Angående dette, hvor mange dialekter finnes det i norge? I Norge har vi ingen offisiell normering av talemålet. Vi har to normerte skriftspråk, men det finnes like mange dialekter som det finnes steder der det bor folk. I hovedsak kan de norske dialektene deles i to språklige grupper, østnorsk og vestnorsk, basert på jamvektsregelen.

Hva er den mest populære dialekten i Norge?

Trøndersk er kanskje mer populært enn vi skulle tro selv? I januar 2018 utførte Happn en undersøkelse blant sine brukere om hvilken dialekt som var mest attraktiv i datingsammenheng. 775 nordmenn svarte på undersøkelsen, og ifølge Happns brukere er det sørlandsdialekt som er aller mest attraktiv. Hvilken dialekt snakker man i Molde? Som all romsdalsdialekt høyrer moldedialekten i hovudsak til vestnorske målføre, nærmare bestemt dei nordlege e-måla. Men dialektane i Romsdal har òg trekk som gjer at dei blir rekna som grensemål mellom vest- og austnorske målføre, såleis mellom anna tjukk l (men ikkje for rd).

Angående dette, hvordan snakker de i møre og romsdal?

I Møre og Romsdal møtest dei store dialektområda nordvestlandsk og trøndersk. Nordmørsk, sunnmørsk og romsdalsk er døme på dialektar i Møre og Romsdal. Nordmørsk høyrer med til Møre og Romsdal fylke, men går språkleg saman med trøndersk og har austnorske, delvis trønderske målmerke. Hvor snakker de vestlandsk? Vestlandsk eller vestlandske dialekter er en samlebetegnelse for de dialektene som blir snakket på Vestlandet i området fra Romsdal i nord til Agder i sør. Disse dialektene kan en videre dele inn i nordvestlandske dialekter, sørvestlandske dialekter og sørlandske dialekter.

Ta dette i betraktning, hvor sier de ej?

1. person, entallI disse områdene, fylkene
I, ai, ej, æiNord-Trøndelag, Romsdal, deler av Sunnmøre, Oppland og Hedmark.
æ(g), e(g)I største delen av landet: Sørlandet, store deler av Vestlandet, Trøndelag og Nord-Norge.
Hvor kommer norske dialekter fra? Felles opphav. Alle norske dialekter har et felles opphav, nemlig norrønt. Men allerede i vikingtida oppstod det noen få dialektforskjeller. De gammelnorske håndskriftene viser også at talemålet i de ulike landsdelene ikke var ensartet, for skrivere fra ulike deler av landet stavet ord forskjellig.

Hvilken dialekt snakker man i Rogaland?

Jærsk er navnet på talemålet eller dialekten på Jæren. Det hører til de sørvestlandske dialektene.

By Chita Nusrant

Hva er Jamvektsloven? :: Hvor mange innbyggere må til for å få bystatus?
Nyttige lenker