Hjem > H > Hva Er Levninger Historie?

Hva er levninger historie?

Litt forenklet kan vi si at å bruke en kilde som en levning innebærer at vi anvender kilden til å si noe om tiden og konteksten kilden er laget i.

Les mer

Angående dette, hva er en førstehåndsberetning?

Førstehåndsberetning eller øyevitneskildring er opplysninger gitt av en person som selv har vært til stede ved en hendelse. En slik beretning inneholder personens egne iakttagelser, fortalt ved egne ord, bilder, film eller lignende. Hva er en troverdig kilde? Troverdighet. At en kilde er troverdig innebærer at du kan stole på informasjonen.

Hva er en muntlig kilde?

En muntlig kilde er en muntlig overlevering fra en person til en annen. I rekonstruksjonen og forståelsen av en begivenhet vil en ofte være avhengig av å snakke med folk som enten var til stede selv eller har fått kunnskap om begivenheten fra andre. Altså førstehåndskilder og annenhåndskilder. Hva menes med en levning? Levning betyr omtrent det samme som rest.

Hva betyr ordet levning?

Betegnelsen ”menneskelige levninger” omfatter vev, organer og skjeletter. Selv om uttrykket først og fremst viser til rester av menneskekropper, kan det også omfatte bevarte hele lik. Folk spør også hva er forskjellen på primær og sekundærkilder? Primærkilder er det originale materialet, for eksempel dokumenter, brev og bilder, som historikeren baserer sin kunnskap på. Sekundærkilder er tolkninger av primærkilder, for eksempel historikerens fortelling.

Hva er forskjellen mellom primærkilder og sekundærkilder?

Innenfor kildekritikk snakker vi gjerne om primærkilder og sekundærkilder. Hvis kilden du henviser til er basert på forfatterens egne tanker og forskning regnes det som en primærkilde. Hvis du velger å henvise til det forfatteren har tolket ut fra en annen kilde vil det regnes som en sekundærkilde. Ta dette i betraktning, kva er ein historisk kjelde? Historien, som vi kjenner den, er egentlig en gjenfortelling basert på fragmenter overlevert oss fra fortida. Disse fragmentene kalles kilder og kan være alt fra bilder, film, lydbånd, brev (private og offentlige), aviser og plakater. Selv små frimerker og mynter kan være en kilde.

Hvordan vite om det er en god kilde?

Store norske leksikon er en god kilde, hvor innholdet er skrevet av fagpersoner, og faktasjekket. På skolen er ofte Wikipedia ansett som en dårlig kilde, som du ikke skal henvise til. Det er derimot mye godt stoff også her, og mange av artiklene på Wikipedia viser til andre gode kilder.

By Hescock

Hvordan finne gode kilder? :: Hvordan forkorte likninger?
Nyttige lenker