Hjem > H > Hvilket Blod Er Mest Ettertraktet?

Hvilket blod er mest ettertraktet?

Blodbanken i Tromsø etterlyser nå blodgivere med «universal-blodtypen» 0 Rh negativ. Om du vet at du har blodtypen 0 Rhesus negativ (- eller 0 Rh-), er du en person som Blodbanken gjerne vil ha på besøk. Lagrene av denne blodtypen er nemlig i ferd med å gå tomme – og Blodbanken etterlyser derfor nye og gamle givere.

Les mer

Hvilken blodtype er mest vanlig i Sverige?

FolkegruppeA0
Svenskar4738
Spanjolar4738
Danskar4441
Tyskarar4341
Hva er blodtype Rhesus minus? Rhesus er en gruppe antigener (protein på celleoverflaten) som er festet på de røde blodcellene. Rundt en av seks personer (16 prosent) er født uten dette antigenet, de er rhesus negative (RhD-negative).

Angående dette, hva er forskjellen på de ulike blodtypene?

Personer med blodtype A har antistoff mot blodtype B. Personer med blodtype B har antistoffer mot blodtype A. Personer med blodtype AB har verken antistoffer mot A eller B. Personer med blodtype 0 har antistoffer både mot A og B. Folk spør også har man samme blodtype som mor? Det er ikke alltid mor og barn har samme blodtype. Derfor sjekkes mors blodtype tidlig i svangerskapet. Hvis mor er RhD-negativ (Rhesus-negativ) må hun følges nøyere opp, for skulle hennes blod blandes med barnets, kan det være farlig for barnet.

Tilsvarende, har foreldre og barn samme blodtype?

Alle har vi to gener «av samme blodtype», dvs en har enten to plusser, to minuser, eller en pluss og en minus. En arver ètt gen fra hver av foreldrene. Du kan ha arvet både et minus eller et pluss fra moren din, og det samme fra faren din. Er Rhesus arvelig? Hvis mor er Rhesus-negativ og far er Rhesus-positiv, kan det oppstå Rhesus-uforlikelig mellom mor og foster. Da kan fosteret få problemer. Rhesus-positiv betyr at mannen har et stoff som kalles Rhesus-faktoren eller bare Rh på sine røde blodlegemer. Den Rhesus-negative mor mangler denen faktoren.

Tilsvarende, hvem kan ikke gi blod?

Hvem kan ikke være blodgiver

Enkelte sykdommer gir en permanent utelukkelse fra blodgivning, andre sykdommer gir midlertidig utelukkelse. Personer som bruker faste medisiner (unntatt f. eks. p-piller, allergimedisin og midler mot lavt stoffskifte).
Ta dette i betraktning, hvem kan ikke gi blod sykdommer? Hvem kan ikke gi blod?

  • er kronisk syk eller har hatt kreft.
  • bruker faste medisiner (unntatt p-piller, allergimedisin og midler mot lavt stoffskifte)
  • tilhører en risikogruppe for smitte av infeksjonssykdommer som hiv eller hepatitt. Dette gjelder blant annet sprøytenarkomane, prostituerte og menn som har sex med menn.

Deretter, hvilke sykdommer kan man ikke gi blod?

eks. malaria, hepatitt, HIV og andre smittsomme sykdommer. Da får de karantene, som noen ganger ender med at blodgiveren ikke kommer tilbake. For å unngå bomtur til blodbanken kan det være lurt å sjekke med blodbanken dersom det er forhold som gjør en usikker på om en kan gi blod.

By Dennie Dikens

Hva består skjelettsystemet av? :: Hva er den sjeldneste blodtypen?
Nyttige lenker