Hjem > K > Kva Er Eit Skriftspråk?

Kva er eit skriftspråk?

Skriftspråk, språk som uttrykkes i skrift; skrevet språk. I vid forstand en skriftform som er felles for flere dialekter og et større geografisk område.

Les mer

Hva er forskjellen på talespråk og skriftspråk?

Talemål er innen lingvistikken språk slik de brukes muntlig (ved tale). Alle språk, bortsett fra enkelte kunstspråk, har oppstått som talespråk, og det er talemålet som mennesker naturlig tilegner seg i spedbarnsfasen. Skriftspråk er derimot en menneskelig oppfinnelse og noe som må læres. Hva er talespråk? Talespråk er den form av språket som består i muntlig tale, altså artikulerte lyder.

Hvordan ble landsmålet laget?

I 1929 kom spørsmålet om namna på dei to norske målformene opp i Stortinget i samband med endringar i lærarskulelova. Målrørsla gjekk inn for «norsk» og «dansk», eventuelt «dansk-norsk» eller «norsk-dansk». Riksmålsfolk gjekk inn for «landsmål» og «riksmål». Stortinget valde nemningane «nynorsk» og «bokmål». Hva er et låneord? Lånord er ord som på et gitt tidspunkt er overtatt fra et annet språk, og som ikke er nedarvet fra språkets eldste tilgjengelige eller rekonstruerte form. Lånord kommer gjerne inn i et språk sammen med den tingen eller det forholdet det beskriver.

Er nynorsk et talespråk?

«Bokstavrett» nynorsk er det svært få som snakker i uoffisielle sammenhenger. Dialektbasert nynorsk har vært mer brukt, men ingen har talt brukerne. De fleste nynorskbrukere mener uansett at hovedpoenget med nynorsken er å være et felles skriftspråk for folk med ulike dialekter, ikke et eget talemål. Hvorfor kan vi si at Geolekter i dag er på flyttefot? Geolekter på flyttefot

I dag drar mange unge ut for å få seg utdanning, og mange velger å ta arbeid og bosette seg på en annen kant av landet. Når forskerne i dag samler talemålsprøver fra et bestemt geografisk område, finner de folk med ulike dialekter som bor side om side.

Angående dette, hvorfor skjer språklige endringer i ulikt tempo i de ulike regionene?

Kvifor skjer språklege endringar i ulikt tempo i dei ulike regionane? Dialektane har ulik grad av «motstandskraft» i seg. Det viser seg at dialektar der brukarane er svært stolte av både dialekten og kulturen, vil motstå påverknad i større grad. Eit anna moment som spelar inn er avstanden frå sentrum. I forhold til dette, er talemål og dialekt det samme? Artikkelstart. I Norge finner vi mange varianter av norsk talemål som brukes innenfor et geografisk område. Disse kaller vi ulike dialekter. Norge har ikke et offisielt standardtalemål, og det er stor aksept for å bruke dialekt i de aller fleste sammenhenger.

Du kan også spørre hva er norsk talemål?

I Norge har vi ingen offisiell normering av talemålet. Vi har to normerte skriftspråk, men det finnes like mange dialekter som det finnes steder der det bor folk. I hovedsak kan de norske dialektene deles i to språklige grupper, østnorsk og vestnorsk, basert på jamvektsregelen.

By Karoline

Hva er en slekt? :: Hva betyr det at noe er bærekraftig?
Nyttige lenker