Hjem > H > Hvordan Endre Fra Enkeltmannsforetak Til As?

Hvordan endre fra enkeltmannsforetak til AS?

Du kan avslutte enkeltpersonforetaket ditt og gjøre det om til et aksjeselskap når du vil. Men hvis du ønsker skattefri omdanning fra ENK til AS må du gjøre dette mellom 01.01. og 30.06, altså første halvår. Det kan derfor være lurt å planlegge når du vil omdanne selskapet i forkant.

Les mer

Hva koster det å bytte navn på aksjeselskap?

Endringer som skal kunngjøresElektroniskPapir
Endring av foretaksnavn, medregnet endring som følge av omdanning1440,-2832,-
Beslutning fusjon og fisjon (ett gebyr pr. selskap)1440,-2832,-
Andre endringerGratisGratis
Hvordan få Virksomhetsnummer? For å opprette virksomhetsnummer til selskapet må du sende inn en Samordnet registermelding og registrere selskapet i NAV Aa-registeret (Arbeidsgiver- og arbeidstakerregisteret).

Så, hva brukes virksomhetsnummer til?

Virksomhetsnummeret brukes mest i forbindelse med rapportering av arbeidsforhold og lønn (A-melding). Fra januar 2020 ble det obligatorisk å bruke virksomhetsnummeret ved rapportering av arbeidsforhold. Hva er forskjell på Virksomhetsnummer og organisasjonsnummer? Juridisk organisasjonsnummer er den juridiske enhetens organisasjonsnummer. Juridisk enhet omtales også som opplysningspliktig, hovedenhet og foretak i veiledningen til a-meldingen. Virksomhetsnummer er organisasjonsnummeret til underenheten som opplysningspliktige driver.

Hva er forskjellen mellom enkeltmannsforetak og AS?

I et ENK er det du personlig som står som juridisk ansvarlig for selskapet, mens et AS regnes som en egen juridisk person. Altså vil førstnevnte gi deg større frihet, men også større risiko fordi du personlig står ansvarlig for økonomien – og også all gjeld. Dessuten, kan man ha et as uten ansatte? En av fordelene med å etablere et aksjeselskap er at du som eier også kan være ansatt i selskapet. Du har da like rettigheter som andre arbeidstakere. Aksjeselskapet har arbeidsgiveransvar for deg og du skal ha utbetalt lønn. Eier av aksjeselskapet kan velge å ikke være ansatt selv om han/hun arbeider i selskapet.

Når bør man gå fra ENK til AS?

Huskeregel: Hvis du tjener mer enn 750 000 kr i året, er det skattemessig ulønnsomt å være enkeltmannsforetak. Dette har med skattesatser å gjøre. Inntekt over 7,1 G (ca. 750 000 kr i året) kan tas ut som utbytte istedenfor som lønn fra AS, som vil kreve at du betaler mindre skatt og avgifter. Hvor mange kan være ansatt i et enkeltmannsforetak? Det er gratis å registrere et enkeltpersonforetak i Enhetsregisteret. Et enkeltpersonforetak som for eksempel skal drive med salg av varer som er innkjøpt for videre salg, foreta pant i varelager eller ha mer enn fem ansatte må registreres i Foretaksregisteret.

Hvor mye kan man tjene på enkeltmannsforetak?

Hvis enkeltpersonforetaket ditt omsetter for mindre enn 50 000 kroner i året leverer du kun Skattemelding for næringsdrivende (RF-1030). Hvis du omsetter for mer enn 50 000 kroner må du som regel levere Næringsoppgave 1 (RF-1175) sammen med skattemeldingen.

By Inness Podlas

Hvordan er kvinnesynet i buddhismen? :: Kan man ha flere næringskoder?
Nyttige lenker