Hjem > H > Hva Er Kløyvd Infinitiv Med Apokope?

Hva er kløyvd infinitiv med apokope?

I austnorske dialekter, som altså har kløyvd infinitiv, kan ein til dømes seie å væra og å sova, men å kjøpe og å skrive. I trøndersk vil kløyvd infinitiv få eit litt anna resultat (men same prinsippet). Det heiter til dømes i Indre Trøndelag å vårrå og såvvå, men å kjøp og å skriv (apokope).

Les mer

Og et annet spørsmål, hva er en dialekt enkelt forklart?

Dialekt er ein geografisk avgrensa variant av eit språk. Dialekten utgjer eit komplett språksystem og kunne såleis ha fungert som eit språk i seg sjølv. Det er gjerne historiske og politiske grunnar til at eitt språksystem blir rekna som språk, medan eit anna blir rekna som dialekt. Hva mener vi med Geolekt? Geolekt. Det er dialekt, om enn i en videre form. Språkforskere forklarer det med talemålsvarianter knyttet til ett bestemt geografisk område. Eksempelvis talemålet på Sørlandet med «bløde» konsonanter.

Deretter, hva er sosiolekt enkelt forklart?

Ein sosiolekt er eit uttrykk for språkleg variasjon innanfor eit geografisk avgrensa område. Dette skil sosiolekt frå dialekt, som vanlegvis gjeld språkleg variasjon mellom geografiske område. Sosiolektar uttrykkjer sosiale forskjellar, og dei held oppe sosiale og kulturelle fellesskapar. Hvor finner man bløte konsonanter? Bløte konsonanter

Denne konsonantovergangen finner vi også i Danmark, og det er nærliggende å tro at fenomenet er importert derfra, siden vi bare finner det i et avgrenset område mot Skagerrak-kysten. I motsetning til skarre-r er bløte konsonanter et målmerke som er på retur.

Følgelig, hva er forskjellen på skriftspråk og talemål?

Talemål er innen lingvistikken språk slik de brukes muntlig (ved tale). Alle språk, bortsett fra enkelte kunstspråk, har oppstått som talespråk, og det er talemålet som mennesker naturlig tilegner seg i spedbarnsfasen. Skriftspråk er derimot en menneskelig oppfinnelse og noe som må læres. Hvordan sier man tjukk l? Tjukk l er en retrofleks, det vil si en lyd som artikuleres med tungespissen mot bakre del av tannryggen. Tjukk l uttales ved at man skyver tungespissen fort fram.

Deretter, hvor snakkes vestnorsk?

Vestnorsk som gruppe utgjøres av talemålene i Telemark, Aust-Agder, Vest-Agder, Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Nordland, Troms og Finnmark. Deretter, hvor snakker man østnorsk? Østnorsk er en gruppe av norske dialekter som omfatter dialekter på Østlandet fra Langesundsfjorden til Trøndelag. Dialektene i østnorsk er vikværsk, opplandsmål, midtøstlandsk og midlandsmål. Dialektene i resten av landet kalles vestnorsk, trøndersk og nordnorsk.

Hvor bruker man skarre ri Norge?

Skarring er det å uttale en r-lyd ved at baktungen heves mot drøvelen. I Norge er skarring vanlig på Sørlandet og Sørvestlandet, og de siste årtiene har uttalen også bredt seg nordover på Vestlandet.

By Sile

Hvordan fjerne betalinger på iPhone? :: Hvem må betale for norskkurs?
Nyttige lenker