Hjem > H > Hvordan Få Tak I Gamle Journaler?

Hvordan få tak i gamle journaler?

For å få kopi av dine journaldokumenter på papir må du kontakte sykehuset der du var pasient og be om at de sender deg en kopi av journalen i posten.

Les mer

Hvem har rett til innsyn i pasientjournal?

Utgangspunktet er at alle pasienter over 16 år har selvstendig innsynsrett i sin journal. Barn mellom 12 og 16 år har en viss grad av selvstendig innsynsrett. Barn under 12 år har ikke innsynsrett, men foreldre eller andre med foreldreansvaret har innsynsrett på vegne av barnet. Angående dette, har alle leger innsyn i min journal? Leger og sykepleiere i spesialisthelsetjenesten har tilgang til kjernejournal uten å innhente samtykke fra pasienten. Alt helsepersonell ved legevakt og AMK, samt pasientens fastlege har også tilgang uten å innhente pasientens samtykke.

Har du lov å dele taushetsbelagte opplysninger med samarbeidende helsepersonell?

I utgangspunktet gjelder taushetsplikten også mellom helsepersonell. Helsepersonelloven § 25 åpner for at samarbeidende personell kan dele opplysninger når det er nødvendig for å gi forsvarlig helsehjelp. Pasienten kan motsette seg at opplysninger gis til samarbeidende helsepersonell. Hvem er pasientens nærmeste pårørende? Nærmeste pårørende skal være den som i størst utstrekning har varig og løpende kontakt med pasient. I denne vurderingen skal det tas utgangspunkt i følgende rekkefølge: Ektefelle, registrert partner, person som lever i ekteskapslignende eller partnerskapslignende samboerskap med pasient eller bruker. Barn over 18 år.

Dessuten, hvorfor journalføre?

Formålet med journalføringsplikten er å sikre at opplysninger som er nødvendige og relevante for en forsvarlig behandling av pasienten blir nedtegnet og kan gjenfinnes. Journalføringsplikten har også til formål å gi tilsynsmyndigheter og andre relevante instanser innsyn i helsehjelpen som er gitt. Også, hva skal dokumenteres i pasientjournal? Det sentrale er at journaldokumentasjonen på en god måte beskriver det sentrale i helsehjelpen til pasienten. Tilsynsmyndigheten understreker ofte at journalen skal inneholde opplysninger om kontaktårsak, undersøkelse, funn, kliniske vurderinger, diagnostiske overveielser og plan for videre behandling.

Hvor finner jeg min kjernejournal?

Ja, ved å logge seg på helsenorge.no (via Min helse) har pasienten tilgang til en logg som viser ved hvilken virksomhet kjernejournalen er blitt åpnet, av hvem og når. Følgelig, hvem gjelder helsepersonelloven for og hva er formålet med denne loven? Loven gjelder for helsepersonell og virksomheter som yter helsehjelp i Norge. Helsepersonell er personer med autorisasjon eller lisens etter helsepersonelloven § 48 og § 49.

Også, hvilke yrker gjelder helsepersonelloven for?

Loven gjelder for helsepersonell og virksomheter

Med helsepersonell menes de som har autorisasjon som for eksempel helsefagarbeider, sykepleier og lege, eller ansatte i apotek eller studenter og elever innenfor helsefaglige opplæring. Når du er ute i praksis i skolesammenheng, gjelder loven for deg.

By Naaman Okumura

Hva er Feberdrømmer? :: Hvem er Journalansvarlig?
Nyttige lenker