Hjem > H > Hvem Er Journalansvarlig?

Hvem er Journalansvarlig?

(Journalansvarlig) I helseinstitusjoner skal det utpekes en person som skal ha det overordnede ansvaret for den enkelte journal, og herunder ta stilling til hvilke opplysninger som skal stå i pasientjournalen, jf. helsepersonelloven § 39 andre ledd.

Les mer

Når inntrer innsynsretten?

Er pasienten over 16 år, har foreldrene rett til innsyn i journalen i den utstrekning dette er nødvendig for å oppfylle foreldreansvaret. Dersom pasienten av grunner som følger av § 3-3 andre ledd ikke kan ivareta sine interesser, har pasientens nærmeste pårørende rett til innsyn i journalen. Hvor lenge skal pasientjournaler på sykehus oppbevares? Videre påpekes det i bestemmelsens andre ledd at pasientjournalene skal oppbevares til det ikke lenger antas å bli bruk for dem. Imidlertid sier bestemmelsen også at den kan oppbevares utenfor virksomheten (i arkivdepot), men at dette ikke «bør skje før det har gått minst 10 år etter siste innføring i journalen».

Hvem kan se min pasientjournal?

Alle har rett til å se journalen sin og alle har rett til å se hvem som har lest journalen sin. Du kan derfor be om dette hvis du ønsker det. Du kan også be om at deler av journalen din kan bli sperret for enkelte helsepersonell. Du kan lese litt mer om innsyn i pasientjournalen din her. Følgelig, hva er journalen? Definisjonen av pasientjournal er all informasjon om pasienten som lagres som grunnlag for undersøkelser, diagnostisering, behandling eller annen oppfølgning av pasienten. Pasientjournalforskriften §§ 4-8 utdyper hvilke opplysninger som skal nedtegnes i journalen såfremt de er relevante og nødvendige.

Man kan også spørre hva er formålet med helsepersonelloven?

Helsepersonelloven regulerer yrkesutøvelsen gjennom krav til blant annet faglig forsvarlig opptreden, dokumentasjon og taushetsplikt og regler om meldeordninger, autorisasjon og sanksjonssystem mv. I forhold til dette, har foreldres rett til innsyn i barns journal? Foreldre eller andre med foreldreansvar har som hovedregel rett til innsyn i barnets journal når barnet er under 16 år. Det er ikke noe krav om at begge foreldrene med felles foreldreansvar samtykker for å få innsyn i barnets journal.

Du kan også spørre hvordan se pasientjournal?

Pasientjournalen på helsenorge.no er en tjeneste som gir deg tilgang til din originale sykehusjournal. Du får digital tilgang via helsenorge.no. Der får du også tilgang til en annen tjeneste, som kalles kjernejournal. Angående dette, hva er det juridiske kravet til helsepersonellets utøvelse? Helsepersonell skal utføre sitt arbeid i samsvar med de krav til faglig forsvarlighet og omsorgsfull hjelp som kan forventes ut fra helsepersonellets kvalifikasjoner, arbeidets karakter og situasjonen for øvrig.

Angående dette, hvor lenge skal helseopplysninger lagres?

§ 27.

Den databehandlingsansvarlige skal ikke lagre helseopplysninger lenger enn det som er nødvendig for å gjennomføre formålet med behandlingen av helseopplysningene. Hvis ikke helseopplysningene deretter skal oppbevares i henhold til arkivloven eller annen lovgivning, skal de slettes.

By Albertina Reiman

Hvordan få tak i gamle journaler? :: Hvordan trykker de penger?
Nyttige lenker