Hjem > H > Hva Sto Pa Munch For?

Hva sto PA Munch for?

Historikeren P. A. Munch (1810–1863) foreslo at man skulle ta utgangspunkt i én norsk dialekt, en av de "reneste". Denne dialekten skulle man systematisk sammenholde med norrønt og på denne måten rekonstruere og konstruere et skriftspråk.

Les mer

Og et annet spørsmål, hvordan oppsto nynorsk og bokmål?

Den ene metoden justerte dansken slik at man byttet ut danske ord med norske og til en viss grad nærmet seg (øst)norsk talespråk. Resultatet ble bokmål. Den andre metoden skapte et helt nytt skriftspråk som tok utgangspunkt i de norske dialektene. Resultatet ble nynorsk. Folk spør også hvor mange nynorskbrukere i norge? Noen statistikk over nynorskbrukere finnes ikke, men tallet blir alminnelig antatt å ligge mellom 10 og 15 prosent.

Så, hva betyr dei?

Personleg pronomen, tredje person fleirtall. Det vil seie ei gruppe som inneheld korkje talaren eller tilhøyraren. Eg vil ikkje vere i lag med dei. I forhold til dette, hva er målparagrafen? Målparagrafen var paragrafen i folkeskulelovene som regulerte bruken av bokmål og nynorsk i undervisninga. Hovudprinsippa gjeld framleis og er i dag ein del av opplæringslova.

Hvordan Grunngav Wergeland sitt språksyn?

Henrik Wergeland mente at norske ord og uttrykk skulle brukes innenfor det danske skriftspråket, men med varsomhet. Hvordan grunngav Wergeland sitt språksyn? Talemålssituasjonen i Norge i 1814 var slik at det var fremdeles dansk skiftspråk. Hva mente Knud Knudsen i språkdebatten? Knud Knudsen og fornorskingsprinsippet

Men Knudsen mente at løsninga til Aasen var for radikal. Han ønsket et norsk skriftspråk tuftet på ei gradvis fornorsking av dansk. Knudsen ville ta utgangspunkt i den dannede dagligtalen – talemålet til eliten i byene – og gjøre dette om til et skriftspråk.

Ta dette i betraktning, hvor mange snakker nynorsk i dag?

I henhold til Statistisk sentralbyrå har antallet elever med nynorsk som hovedmål siden år 2000 gått ned fra 88 400 til 73.493, mens andelen har sunket fra 14,9 % til 11,57 %. Andelen er nå den laveste siden 1908. Når ble bokmål et offisielt språk? I 1907 var dansken i Norge reformert nok til å kalles sitt eget språk. Skriftspråket fikk navnet riksmål. I 1929 ble det omdøpt til bokmål av Stortinget.

Hvordan skapte Knud Knudsen bokmål?

Han ønsket å gradvis fornorske det dansk-norske språket til et eget norsk språk, basert på byfolkets og middelklassens dagligtale, og gav ut en tospråklig ordbok Unorsk og norsk i 1881. Knudsens øvrige arbeide har bidratt til den målformen som ble kalt riksmål.

By Euh Onusko

Når ble riksmål og landsmål til bokmål og nynorsk? :: Når ble riksmål og landsmål likestilt?
Nyttige lenker