Hjem > H > Hvilke Virkemidler Ble Tatt I Bruk I 1938 Reformen For Å Føre De To Skriftspråkene Nærmere Hverandre?

Hvilke virkemidler ble tatt i bruk i 1938 reformen for å føre de to skriftspråkene nærmere hverandre?

Hvilke virkemidler ble tatt i bruk i 1938 reformen for å føre de to skriftspråkene nærmere hverandre? Bløte konsonanter ble harde, en god del ord ble fornorsket, og diftonger ble innført.

Les mer

Også, hvor mange bruker nynorsk i dag?

nynorsk

nynorsk

ÅrAndel nynorsk som hovedmål
201512,2
201712,1
201911,8
202111,6
Ta dette i betraktning, hvilket parti sto bak jamstillingsvedtaket? Skriftspråket som på 1800-talet var standard skriftspråk vart kalla riksmål, som i det meste var likt dansk skriftspråk. Vedtaket vart gjort med 78 røyster frå partiet Venstre mot 31 røyster frå partiet Høgre.

Ta dette i betraktning, hvorfor ble jamstillingsvedtaket opprettet?

Jamstillingsvedtaket og målparagrafen

Vedtaket i 1885 er bakgrunnen for at det gis opplæring i begge målformer i grunnskolen. Målparagrafen fra 1892 bestemte at de enkelte skolestyrer selv kunne avgjøre om de ville bruke landsmål eller riksmål i skolen.
Hva skjedde med språket på 1800 tallet? På 1800-tallet var skriftspråket i Norge dansk. Etter at unionen med Danmark ble oppløst i 1814, mente mange i Norge at vi måtte ha et eget, norsk skriftspråk. Språkdebatten på 1800-tallet handlet i stor grad om identitet. At mange ønsket et norsk skriftspråk må ses på som en del av nasjonsbyggingen på denne tiden.

Så, hvilket politisk parti støttet riksmål?

Tidlig 1900-tallet

Den offisielle norske språkpolitikken utover 1900-tallet, styrt av Venstre og etterhvert overtatt av Arbeiderpartiet, var et forsøk på å smelte sammen riksmålet og landsmålet (i 1929 forandret til henholdsvis bokmål og nynorsk) til ett skriftspråk – samnorsk.
Du kan også spørre hvordan har det norske språket forandret seg? Norsk har utviklet seg fra det felles skandinaviske språket urnordisk som ble brukt i perioden 200 til 500. Skriftlige kilder av urnordisk finner vi i runeinskripsjoner. Urnordisk må ha vært gjensidig forståelig med de vestgermanske språkene, som blant annet engelsk, tysk og nederlandsk har utviklet seg fra.

Hva er Folkemålsformer?

Folkemålsformer er varianter som «brua», «trua», «golvet», «stein», «laus», «røyk», «alle husa» og «jeg kasta». Slike former ble brukt av arbeiderklassen i mange byer. De ble også brukt av folk ellers på Østlandet, og av mange folk fra Trøndelag og deler av Nord-Norge. Deretter, hva skjedde med samnorsken? «Samnorsk» blir også brukt nedsettende om det radikale bokmålet som ble innført ved rettskrivningsreformen av 1938, og da særlig den nynorsknære varianten som preget skolens lærebøker i 1940- og 50-årene. Samnorsken ble offisielt oppgitt i 2002, da Odelstinget vedtok å oppheve paragraf 1b i Lov om Norsk språkråd.

Ta dette i betraktning, hva er riksmål?

Brukt spesielt om talemål betyr riksmål et standardtalespråk uten bruk av dialekter. Denne definisjonen er lite vanlig i Norge i dag. Den danske språkforskeren Otto Jespersen definerte det i 1890 som «det dannede sprog hos dem, paa hvis udtale man ikke kan høre, fra hvad egn de stammer».

By Dietrich Raczkowski

Når åpnet Jekta Storsenter? :: Hva het Foreldreaksjonen avis?
Nyttige lenker