Hjem > N > Når Omringer Kong Sverre Baglere På Slottsfjellet I Tønsberg?

Når omringer Kong Sverre baglere på Slottsfjellet i Tønsberg?

Motstanden mot Sverre var imidlertid fortsatt sterk, ikke minst i Tønsberg, og i 1196 ble motstandsgruppa baglerne organisert, med særlig støtte fra kirken. For å slå ned baglerne inntok derfor Sverre Tønsberg i 1201 og beleiret Slottsfjellet, der baglerhøvdingen Reidar Sendemann og soldatene hans holdt stand.

Les mer

Har Nidaros vært hovedstad?

Tidligere hadde hovedstaden vært der kongen oppholdt seg, men fra år 997 var Nidaros, som byen den gang het, vår første hovedstad. Kongen var Olav Tryggvason. Dette var imidlertid ingen langvarig lykke for allerede i 1016 grunnla Olav II Haraldsson Borg (Sarpsborg) og gjorde dette til landets hovedstad. Hvor mange hovedsteder har Norge hatt? Kongesetet flytter til Oslo ved Eirik II Magnussons død i 1299, men det ser ut til at Bergen og Oslo har parallelle hovedstadsfunksjoner noen år etter dette. Det er vanlig at Oslo regnes som hovedstad fra 1314, da Håkon V Magnusson bestemte at prosten ved Mariakirken til evig tid skulle være rikets kansler.

Hvor mange hovedsteder har det vært i Norge?

Artikkelen er flere år gammel. I en rekke historiske verk, leksikon og på kommunale hjemmesider står det klart og tydelig: Bergen var Norges hovedstad i tidlig middelalder, frem til Oslo overtok i 1299 eller 1314, alt etter hvilke kriterier en legger til grunn for overtakelsen. Også, hvor gammel er norges eldste by? Tønsberg har lenge vært regna som Norges eldste by, grunnlagt i 871. I senere år har mange vært kritiske til denne tidsfestinga, som det ikke finnes sikre kilder for. Den er basert på Snorre Sturlassons kommentar om at Harald Hårfagre overvintra der året før slaget i Hafrsfjord.

Man kan også spørre hva heter nordens eldste by?

Ribe er Danmarks og Nordens eldste by. Når kom de første byene? Det er temmelig sikkert at det eksisterte bysamfunn rundt elvene Eufrat og Tigris for 5000 til 5500 år siden. Folkemengden i Uruk er anslått til mellom atten tusen i 3700 fvt. og åtti tusen i 2800 fvt. Andre tidlige byer er Ebla i dagens Syria og Troja i dagens Tyrkia, Memfis i Egypt og Ur og Lagasj sør i Mesopotamia.

Du kan også spørre hvilken by regnes som europas eldste?

Athen, Lisboa og Cadiz er blant Europas eldste byer, Luoyang i Kina og Varanasi i India er blant de første regulerte bysamfunn i Asia. Cholula i Mexico er trolig eldst på det amerikanske kontinentet, og Luxor først ut på det afrikanske. Ta dette i betraktning, hvor gammel er byen jeriko? Jeriko er en av verdens eldste byer, første gang bosatt omkring 12 000 f.Kr, men siden forlatt og bosatt igjen omkring 9600–7000 f.Kr, altså umiddelbart etter den før-keramiske neolittiske kuldeperioden i yngre dryas. På denne tiden hadde byen trolig mellom 200 og 1000 innbyggere.

Så, hvor gammel er verdens eldste by?

Jeriko, Palestina (ca 9 000 fvt.)

By Philina Doane

Hva heter Vipps før? :: Når ble Slottsfjellet bygget?
Nyttige lenker