Hjem > H > Hva Er Landsmål?

Hva er landsmål?

Med den nye nemninga «Landsmaal» meinte Aasen eit felles språk for heile landet, eit riksmål, ikkje eit språk berre for landsbygda. Landsmål og riksmål har dermed same tyding: «eit språk for heile landet», sjølv om målformene var ulikt.

Les mer

Derav, hva var programmet for landsmålet?

I 1853 lanserte Aasen et forslag til ny skriftspråksnormal i boka Prøver av Landsmaalet i Norge. Seinere omarbeida han både grammatikken og ordboka. I Norsk Grammatik, som kom ut i 1864, hadde han tatt med sitt eget utkast til skriftspråksnormal og redegjort grundig for valga sine. Norsk Ordbog kom ut i 1873. Hvordan var Ivar Aasen som person? Aasen voks opp på ein gard, nokså isolert og langt frå grannar, så guten kom til å vere mykje åleine. Han mista mor si svært tidleg og far sin alt som 13-åring. Skolegang var det smått med, om lag 10 dagar i året i nokre få år. Det var likevel nok til at han kom til å drive med boklege syslar livet igjennom.

Hva argumenterer Aasen for i artikkelen om vårt skriftspråk?

Alt på dette tidspunktet argumenterer han for at grunnlaget for eit norsk skriftspråk burde vere «en Sammenligning af, et Grundlag for» alle dialektane. Hva mente Knud Knudsen om Ivar Aasen? Knud Knudsen hadde det samme målet for øyet som Ivar Aasen, nemlig et selvstendig norsk skriftspråk. Men i motsetning til Aasen ville Knudsen gå «Gradvishetens Vej, ikke Bråhastens». Han så en gradvis fornorsking av det danske skriftspråket som den beste løsninga.

Følgelig, hva er språkplanlegging?

Språkplanlegging er bevisst styring av språkbehova i et samfunn. De planlegger hvordan språket skal utvikle seg -> regler, former osv. Når ble landsmål til? Av Stortinget. Gjennom eit stortingsvedtak 12. mai 1885 blei landsmålet – «det norske Folkesprog» – jamstilt med dansk – «vort almindelige Skrift- og Bogsprog», og i 1892 blei det tillate å nytte landsmålet i skulen.

Så, når ble landsmål oppfunnet?

Nynorsk, før 1929 kalt landsmål, er et av de to offisielle norske skriftspråkene som ble vedtatt ved likestillingsvedtaket av 12. mai 1885. Det er basert på de moderne norske dialektene og det gamle landsmålet, i motsetning til bokmål, som ble basert på riksmål som igjen er basert på dansk. Når ble landsmålet tatt i bruk som skriftspråk? Alt frå slutten av 1850-åra byrja andre å ta skriftspråket i bruk. Landsmålet blei likestilt med dansk i 1885 og blei godkjent som undervisingsspråk i skolen etter lokal avgjerd i 1892. Landsmålet auka raskt i bruk og popularitet i Bygde-Noreg. I 1929 fekk språket offisielt namnet nynorsk etter vedtak i Stortinget.

Følgelig, hvorfor er det viktig med nynorsk?

Grunnen til at dere har nynorsk på skolen er fordi det er et norsk skriftspråk, og i ulike jobber må man beherske dette skriftspråket. Det er også en viktig del av den norske kulturarven, da det hang tett sammen med den norske selvstendigheten fra Danmark.

By Dari

Hvorfor var det et pedagogisk problem at dansk var det offisielle skriftspråket i Norge? :: Hva er Nordskandinavisk?
Nyttige lenker