Hjem > H > Hva Er Forskjellen På Riksmål Og Landsmål?

Hva er forskjellen på riksmål og landsmål?

Riksmål og landsmål var navnene på de to offisielle norske språkformene fram til 1929. Navnene ble da endret til bokmål og nynorsk.

Les mer

Angående dette, hva preget språkdebatten på 1900 tallet?

Drømmen om et samnorsk språk

I første halvdel av 1900-tallet handlet derfor språkpolitikken i Norge om hvordan en kunne få de to målformene til å nærme seg hverandre. I 1907 blei mange danske former erstattet med norske i det som da blei kalt "riksmålet". I 1917 vedtok Stortinget en reform som gjaldt begge målformer.
Tilsvarende, hva er forskjellen mellom urnordisk og norrønt? Fra urnordisk til norrønt

forandrer det urnordiske språket seg kraftig. Disse to hundreåra danner overgangen fra den urnordiske til den norrøne språkperioden, som varer til ca. 1350 e.Kr. Språket som tales i Norge og på Island i denne perioden, kaller vi norrønt.

Folk spør også hva skjedde i 1885 i norge?

mai 1885 med 78 venstrestemmer (mot 31 høyrestemmer) som anmodet regjeringen «om at træffe fornøden Forføining til at det norske Folkesprog som Skole- og officielt Sprog sidestilles med vort almindelige Skrift- og Bogsprog». Vedtaket var et såkalt anmodningsvedtak, dvs. Angående dette, hvilken virkning fikk jamstillingsvedtaket? Jamstillingsvedtaket var et vedtak fattet av Stortinget som sidestilte riksmål (bokmål) og landsmål (nynorsk). Dette vedtaket er gjeldende også i dag og skal sørge for at bokmål og nynorsk er likestilte i offentlig språkbruk.

Hvor mange nynorskbrukere i Norge?

Noen statistikk over nynorskbrukere finnes ikke, men tallet blir alminnelig antatt å ligge mellom 10 og 15 prosent. Hvem fant opp nynorsk? Gjennom arbeidet til Ivar Aasen blei norsk skriftspråk att på 1800-talet, under namnet Landsmaal (det vil seie målet for heile landet), frå 1917 skrive landsmål, og sidan 1929 kalla nynorsk (i motsetnad til gamalnorsk). Bilete: «Ivar Aasen i sin stue», 1895.

Folk spør også hva kom først av bokmål og nynorsk?

Nynorsk, før 1929 kalt landsmål, er et av de to offisielle norske skriftspråkene som ble vedtatt ved likestillingsvedtaket av 12. mai 1885. Det er basert på de moderne norske dialektene og det gamle landsmålet, i motsetning til bokmål, som ble basert på riksmål som igjen er basert på dansk. Hva er det opprinnelige norske språket? Norrønt/gammelnorsk: ca. 700 til 1350.

Hva er et skriftspråk?

Skriftspråk, språk som uttrykkes i skrift; skrevet språk. I vid forstand en skriftform som er felles for flere dialekter og et større geografisk område.

By Cadal

Hvorfor har vi bompenger i Norge? :: Hvem eier Messenger?
Nyttige lenker