Hjem > N > Når Ble Landsmål Til Nynorsk?

Når ble landsmål til nynorsk?

Landsmålet blei likestilt med dansk i 1885 og blei godkjent som undervisingsspråk i skolen etter lokal avgjerd i 1892. Landsmålet auka raskt i bruk og popularitet i Bygde-Noreg. I 1929 fekk språket offisielt namnet nynorsk etter vedtak i Stortinget.

Les mer

Hvordan lagde Ivar Aasen landsmålet?

Det særskilte med Aasen var at han tok ein vitskapleg metode som var brukt til å skrive ned språk på grunnlag av jamføring mellom dei, den såkalla samanliknande språkvitskapen, og gjorde det same med dialektar. På den måten kom han til å skape eit nytt offisielt norsk språk som vi i dag kallar nynorsk. Hva er Jamstillingsvedtaket? Jamstillingsvedtaket slo fast at bokmål og nynorsk er likeverdige målformer som skal være jamstilte skriftspråk i forvaltninga. Det var Ivar Aasen som gjorde grovarbeidet med å utforme det nynorske skriftspråket på attenhundretallet. Grunnlaget var materiale han hadde samlet fra dialektene.

Tilsvarende, når kom riksmål og landsmål?

Ordet landsmål vart brukt av Ivar Aasen frå 1851 om dei norske bygdemåla generelt. Det er også kjent frå hans Prøver af Landsmaalet i Norge frå 1853. Som offisielt namn slo landsmål gradvis gjennom i konkurranse med «det norske folkesprog» og galdt til orda landsmål og riksmål i 1929 vart avløyst av nynorsk og bokmål. Hvem snakket dannet dagligtale? De gradvise reformene av skriftspråket i Norge, gjennomført ved rettskrivningsendringer i 1907 og 1917, til det som nå kalles bokmål eller riksmål, var basert på den «dannede dagligtale» slik Knud Knudsen hadde foreslått.

Man kan også spørre hva skjer med talemålet i mellomnorsk tid?

Mellomnorsk tok gradvis over for det norrøne språket etter svartedauden hadde herjet landet omkring 1349. Talemålet i Norge hadde da begynt å endre seg betydelig fra den klassiske norrøne grammatikken, og det innfløkte norrøne bøyingssystemet ble kraftig forenklet. Hvem ville fornorske dansken? Knud Knudsen var en norsk språkforsker. Han er kjent for sitt arbeid for morsmålsundervisning og fornorsking av det dansk-norske skriftspråket. Han er også kalt «bokmålets far» og «riksmålets far».

Tilsvarende, hvem var knud knudsen hvor kom han fra hvilken utdanning hadde han og hvor jobbet han?

Knud Knudsen kom fra Holt ved Tvedestrand og vokste opp i enkle kår. Faren var husmann og omgangsskolelærer. Knudsen tok seminareksamen (lærerprøve) i 1828 og ble ansatt som lærer i hjembygda. Seinere studerte han filologiske fag ved Universitetet i Kristiania, der han tok filologisk embetseksamen i 1840. Også, hvorfor lagde knud knudsen bokmål? Det var viktig for Knudsen å ha et norsk skriftspråk fordi det sa noe om den nasjonale identiteten vår. Det var viktig for Knudsen at det norske språket var lett å lære, og bruke, for alle i landet vårt. Det var viktig for Knudsen at skriftspråket skulle etterlikne talemålet, ikke omvendt.

Du kan også spørre hvorfor ville knud knudsen ha bokmål?

Rundt 1900 fikk det navnet riksmål, og i dag kunne det heller kalles (talt) bokmål, i tråd med det offisielle navnet på det skriftspråket det svarer til. Grunnen til at Knudsen ville at skriftspråket skulle avspeile dannet dagligtale, var at han regna det som mer realistisk enn Aasens konstruerte bygdemålsstandard.

By Lymann

Hvem oppfant kvikksølv termometeret? :: Er det kvikksølv i termometer?
Nyttige lenker