Hjem > H > Hva Er Nordskandinavisk?

Hva er Nordskandinavisk?

Nordskandinavisk (Nordskandinaviska), dialektane som blir tala elles i Noreg, i Sverige i området nord for ei omtrentleg linje frå Trosa til Strängnäs, Västerås og til Värmlands nordspiss i tillegg til i Finland.

Les mer

Hvordan kan Nabospråkforståelsen i Skandinavia bli bedre?

Språkforskerne mener at holdninger er en viktig faktor i nabospråkforståelsen. Det kan hjelpe oss til å forstå hvorfor skandinaviske ungdommer ofte slår om til engelsk når det møter hverandre. Om du har en positiv innstilling og ønsker å forstå nabospråket, vil du lykkes bedre enn om du ikke prøver. Så, hvorfor trengte norge et nytt skriftspråk? I 1814 kunne ikke nordmenn lese eller skrive norsk, for det fantes ikke et norsk skriftspråk. De måtte lese og skrive dansk. Til og med den norske Grunnloven ble skrevet på dansk. Å utvikle et eget norsk skriftspråk ble viktig for å skape felles, norsk identitet og selvfølelse etter at Norge ble selvstendig nasjon.

Hvordan gikk Ivar Aasen fram for å skape landsmålet?

Aasen ville rett og slett skape eit skriftspråk for "almuen", altså for vanlege folk, og han arbeidde mellom anna etter desse prinsippa:

  • Fellestrekk skal kome fram. Skriftspråket skal synleggjere det felles systemet i dialektane så langt som mogleg.
  • Gammalt framfor nytt.
  • Norsk framfor utanlandsk.
  • Fast norm.
Hvorfor ønsket man å samle de to skriftspråkene til ett? Mange var uenige om hvordan det nye skriftspråket skulle bli. Noen ville ha et litt fornorsket dansk, mens andre ville ha et helt nytt skriftspråk. Dette er mye av grunnen til hvorfor vi i dag har to forskjellige skriftspråk. En av de som støttet et litt fornorsket dansk, var læreren og språkforskeren, Knud Knudsen.

Er norsk et germansk språk?

De største moderne germanske språkene er engelsk og tysk, med henholdsvis 380 og 120 millioner morsmålstalere. Andre større germanske språk inkluderer de nedertyske språkene nederlandsk og afrikaans, og de skandinaviske språkene med norsk, dansk, svensk, islandsk og færøysk. Hvordan har det norske språket forandret seg? Norsk har utviklet seg fra det felles skandinaviske språket urnordisk som ble brukt i perioden 200 til 500. Skriftlige kilder av urnordisk finner vi i runeinskripsjoner. Urnordisk må ha vært gjensidig forståelig med de vestgermanske språkene, som blant annet engelsk, tysk og nederlandsk har utviklet seg fra.

Også, hvor ble det snakket norrønt?

Norrøn litteratur er diktning og litterære fortellinger på norrønt eller gammelnorsk språk fra den norrøne perioden ca. 800 e.kr. til 1350 e.kr. Norrønt språk ble skrevet og snakket i Norge, Sverige og Danmark og deretter på Island, Færøyene og Grønland. Hvilket land kom hanseatene fra? Den tyske hansa

De tyske kjøpmennene i Visby dannet en sammenslutning, en «hansa», med medlemmer fra mer enn 30 byer, fra Köln og Utrecht til Reval (nå Tallinn). I Brugge oppstod en tilsvarende sammenslutning, som greven av Flandern i 1252 skjenket særlige privilegier med gyldighet for «det romerske rikes kjøpmenn».

Derav, hva solgte hanseatene?

Handelen gikk på å bytte tørrfisk fra Nord-Norge mot korn. Tørrfisk var en ettertraktet vare i mange europeiske land. Også tran, øl, jern og stoffer var viktige varer. Gjennom tørrfiskeksporten dominerte hanseatene byens handel helt frem til midten av 1700-tallet.

By Joellen

Hva er landsmål? :: Hvilke to hovedgrupper kan vi dele de moderne nordiske språkene inn i?
Nyttige lenker