Hjem > H > Hvilke To Hovedgrupper Kan Vi Dele De Moderne Nordiske Språkene Inn I?

Hvilke to hovedgrupper kan vi dele de moderne nordiske språkene inn i?

Nordiske språk deles ofte inn i to språkhistoriske grupper:

  • østnordisk, som omfatter dansk og svensk (med finlandssvensk), av og til også bokmål.
  • vestnordisk, som omfatter norsk (nynorsk og som regel bokmål), islandsk og færøysk.

Les mer

Så, hvilken språkfamilie tilhører det norske språket?

For eksempel tilhører norsk språkgruppa germansk, men germansk er en undergruppe av indoeuropeiske språk, og er derfor ingen språkfamilie. Den eldste kjente stamfaren til norsk er protoindoeuropeisk, og norsk er derfor medlem av den indoeuropeiske språkfamilien. Tilsvarende, hvordan henger de nordiske språkene sammen? Det nordiske språkfellesskapet. En stor del av Norden er bundet sammen av språk som er så nær beslektet at en stor andel av nordiske borgere med litt anstrengelse kan forstå hverandre. Dette språklige fellesskapet er det man ofte kaller nordisk nabospråksforståelse.

Dessuten, hvilke språk ble etablert som nye offisielle skriftspråk i norden på 1800 talet?

Kva for språk vart etablerte som nye offisielle skriftspråk i Norden på 1800-talet? Dei nyetablerte nordiske språka på 1800-talet var finsk og Ivar Aasens landsmål. Også, hvilken språklig innflytelse de hadde i norden? Alle i Norden snakka likt i urnordisk tid (ca. 200–700 e.Kr). Etter hvert utvikla språket på Island og Norge seg i ei retning, mens det i Danmark og Sverige gikk i ei annen. Men på 1300- og 1400-tallet fikk nedertysk sterk innflytelse på norsk, svensk og dansk.

Hvilken språklig innflytelse hadde hanseatene i Norden?

Middelnedertysk var språket til de hanseatiske kjøpmennene, og gjennom den voksende handelsvirksomheten til Hansaforbundet, særlig etter 1350, fikk språket en sterk posisjon og ble et overregionalt skriftspråk. Derav, i hvilket land oppsto de indoeuropeiske språkene? Alle de indoeuropeiske språkene kan spores tilbake til en folkegruppe som bodde enten i Anatolia eller på steppene i Øst-Europa. Denne folkegruppen kalles indoeuropeerne, og de snakket ur-indoeuropeisk, urspråket for alle de indoeuropeiske språkene.

Hva er et Språktre?

Språktreet er et bilde på språktilegnelsen

Røtter, stamme, grener, kvister og blader henger nøye sammen, påvirker hverandre og utgjør en helhet. Slik er det også med språket. For eksempel er barns språk avhengig av noen grunnleggende forutsetninger på samme måte som treets vekst er avhengig av røttene.
Hva skjedde med samnorsk? «Samnorsk» blir også brukt nedsettende om det radikale bokmålet som ble innført ved rettskrivningsreformen av 1938, og da særlig den nynorsknære varianten som preget skolens lærebøker i 1940- og 50-årene. Samnorsken ble offisielt oppgitt i 2002, da Odelstinget vedtok å oppheve paragraf 1b i Lov om Norsk språkråd.

Også, hvorfor kan vi si at færøysk ligger mellom islandsk og norsk?

Historisk er færøysk en mellomting av islandsk og vestnorske dialekter, og som fra midten av 1800-tallet ble utviklet til et skriftspråk. Under den første halvdelen av 1000-tallet ble Færøyene underlagt den norske kronen som et len. I 1380 ble Færøyene innlemmet i Danmark-Norge.

By Oliver

Hva er Nordskandinavisk? :: Hvordan uttales F på norrønt?
Nyttige lenker