Hjem > H > Hvordan Oppstår Nyord?

Hvordan oppstår nyord?

Nyord vert ofte danna ved samansetjingar av eksisterande ord. Andre nyord vert danna av avleiingar, forkortingar osb. Ein god del nyord kjem frå andre språk, anten som omsetjingslån eller direkte lån. Dei kan også vere tilpassa norsk uttale.

Les mer

Hva betyr Godteriterror?

Sjokolade og godteri er plassert lavt, for å lokke barn og foreldre til å kjøpe. Det er rett og slett godteri-terror som vi må bli kvitt, sier Høie. Hva ble årets nyord i 2020? No er årets nyord kåra

Koronapandemien har prega 2020, også i språkbruken. Språkrådet og NHH-professor Gisle Andersen har kåra «koronaen» til årets ord.

Hvilket ord ble kåret til årets ord 2021?

Substantivet sportsvasking er ganske utbredt, men det er interessant at det tilhørende verbet også ser ut til å etablere seg. Det er dermed verbet sportsvaske som er årets ord 2021, sier seniorrådgiver i Språkrådet Dagfinn Rødningen. Hva betyr Oversettelseslån? Oversettelseslån er det fenomen at ord og uttrykk i et språk oversettes mer eller mindre direkte til et nytt språk og brukes i dette språket. I vårt tilfelle dreier det seg om engelske ord og uttrykk som oversettes til norsk og brukes i norsk.

Derav, hvor mange lånord har vi?

Jeg fant kun 812 tilfeller av lånord (både enkeltord og vendinger) i mitt materiale, som besto av om lag 900 000 ord. Jeg telte ikke med utenlandske varenavn eller navn på filmer og musikkgrupper. Gjennomsnittlig er altså kun 0,11 prosent av ordene i NoTa lånord. Og et annet spørsmål, hva betyr vennelading? vennelading – Vennelading er det nye sjekketrikset.

Hvem bestemmer nye ord?

Mange trur at Språkrådet har fullmakt til å godkjenne eller underkjenne nye ord, men slik er det ikkje. Vi godkjenner ordbøker og ordlister til bruk i skolen, men bestemmer ikkje kva for ord som skal takast inn i språket og seinare få plass i ordbøkene. Folk spør også hva betyr selfieturist? Men det er også en selfietrend vi applauderer på det sterkeste – nemlig selfieturistene som køer opp for å ta bilde av seg selv foran den nyeste skyskraperattraksjonen i New York: Trump Tower.

Du kan også spørre hva er det mest brukte ordet i 2020?

Ingenting har prega nyheitsbiletet i år meir enn koronapandemien. Språkrådet har derfor kåra korona i bunden form – altså koronaen – til årets ord i 2020. Grunnordet korona (av latin corona 'krans, krone') var kjent i norsk fagspråk før koronaviruset.

By Theda Johnosn

Hvilket år ble rosetog kåret til årets nyord? :: Hvor bør man reise på Sørlandet?
Nyttige lenker