Hjem > E > Er Det Norske Språket Døende?

Er det norske språket døende?

Norsk er ikke et døende språk. Det er særdeles levende og kan brukes på alle samfunnets områder. Men denne posisjonen er også under angrep. Engelsk fosser fram og er i praksis blitt et nasjonalt sekundærspråk.

Les mer

Derav, er det norske språk truet?

De fleste språkvitere er enige om at norsk som språk ikke er truet av engelsk i dag. Det er med andre ord intet som tyder på at norsk i overskuelig framtid vil bli erstattet av engelsk, og derved lide det som kalles språkdød. I forhold til dette, hvordan blir norsk påvirket av engelsk? Engelsk er det språket som påvirker norsk mest. Uttrykk som " å chille", "joine" og "chatte" forekommer hyppig i ungdomspraten. Det er heller ikke vanskelig å se hvor uttrykk som "Han ruler!" eller "Den boka suger!" stammer fra. Det er ikke fullt så vanlig at voksne bruker slike ord og uttrykk.

Hvordan dør et språk?

Noen eksempler er latin, gammelgresk og sanskrit. Et språk kan dø ut når det samfunnet som taler det, forsvinner eller blir gjenstand for en omfattende kulturell og materiell påvirkning fra et annet samfunn. Hvordan er det norske språket i dag? Det norske språket har blitt påvirket av engelsk i over 1000 år. Mange lånord er hentet fra det britiske øyriket eller det store nedslagsfeltet for det engelske språket. De siste tiårene har vi imidlertid sett en ny utvikling.

Angående dette, hvorfor skal vi bevare det norske språket?

Språket gir oss som befolkning et eget særpreg og identitet. Siden vi er en liten nasjon, kan man også anta at språket er viktigere for oss som nasjonalt symbol, enn for stormaktene som snakker verdensspråk. Vårt eget «lille språk» er samlende, og språket er også en viktig del av vår kultur og kulturarv. Så, hvilke språk har dødd ut? I Europa er flere språk dødd ut i nyere tid, for eksempel kornisk, mansk, livonsk og dalmatisk, og flere titalls nålevende språk befinner seg i en utsatt situasjon: alle de samiske språka, øst- og nordfrisisk, irsk, gælisk, bretonsk, baskisk, ladinsk, romani, jiddisk og flere andre.1. jan. 1995

Ta dette i betraktning, hvordan snakker folk i norge om 100 år?

Det norske språket kommer ikke til å forandre seg så veldig mye på hundre år, tror språkforskerne. Men fremtidsmenneskene kommer til å bruke ord som vi ikke har i språket vårt i dag. Det kan for eksempel være engelske ord. Angående dette, hvor mange språk dør hver dag? 5000 levende språk i verden i dag. I snitt dør 30–60 språk hvert år. Hvilke måter å forstå verden på er det som da forsvinner for godt? På samme tid som noen språk dør, vokser verdens mest utbredte språk eksplosivt.

Hvilke språk har norsk blitt påvirket av?

Dagens norsk er på mange måter et hybridspråk, altså et språk med flere kilder: gammelnorsk, antikke språk, lavtysk, dansk og engelsk.

  • 1) Gammelnorsk. Hovedkilden til det norske språket er gammelnorsk – også kalt norrønt.
  • 2) Antikke språk.
  • 3) Lavtysk.
  • 4) Dansk.
  • 5) Engelsk.
  • Bokmål og nynorsk.

By Eyde

Hva heter det når engelsken trekker inn i det norske språket? :: Er HBO Max inkludert i Telia?
Nyttige lenker