Hjem > H > Hvordan Bygde De Nidarosdomen?

Hvordan bygde de Nidarosdomen?

Opprinnelig ble det reist en trekirke, nærmest et kapell, over helgenkongens opprinnelige hvilested (allerede på 1030-tallet). Etter få år ble den erstattet med en lang steinkirke. Av den er det i dag lite eller intet igjen, men fundamenter kan lett identifiseres under gulvnivå.

Les mer

Også, hvem startet byggingen av nidarosdomen?

Da Erkebiskop Eystein Erlendsson kom tilbake fra noen år i eksil i England i 1183 startet han med byggearbeidene til det som skulle bli den gotiske katedralen, slik vi kjenner den. Den sto trolig ferdig rundt 1300, men ble i de påfølgende hundreårene utsatt for branner og forfall. Tilsvarende, når ble nidarosdomen lagd? Da erkebiskop Eystein Erlendsson kom tilbake fra noen år i eksil i England i 1183 startet han med byggearbeidene til det som skulle bli den gotiske katedralen, slik vi kjenner den. Den sto trolig ferdig rundt 1300, men ble i de påfølgende hundreårene utsatt for branner og forfall.

Dessuten, hvor er den siste stein nidarosdomen?

Vestfronten med alle sine skulpturer var det siste som ble fullført ved restaureringen av Nidarosdomen. Dette er domkirkens hovedfasade og den rikeste siden av kirken. Restaureringen av vestfronten pågikk fra 1901 til 1969, og siste statue ble satt opp i 1983. Hvor mange ganger har Nidarosdomen brent? Deler av bygningen er nesten 1000 år gammel. Den er verdens nordligste katedral i gotisk stil, og har brent fem ganger gjennom sin lange historie. Veggene har blitt bygget opp og restaurert så mange ganger at steinhuggere har vært nødt til å skaffe byggematerialer fra mer enn 70 forskjellige steinbrudd i hele Norge.

Hvor høyt er tårnet i Nidarosdomen?

Nidarosdomen er Norges opprinnelige erkebiskopkirke og en av Nordens største middelalderkirker. Domen er 102 m lang, 50 m bred og 21 m høy under skipets hvelv. Spiret er 87 m høyt. Hva skjedde under en messe i Mariakapellet i 1924? Marie Gleditsch i 1920-åra

Bispinne Marie Gleditsch forteller om en opplevelse under en aftengudstjeneste i Mariakapellet i Nidarosdomen i januar 1924. Idet den forrettende presten, pastro Birkelund, stemte i med en salme, så bispinnen en skikkelse dukke opp i søylegangen mot oktogonen.

Derav, hvilken kirke er størst i norge?

Nidarosdomen er en av de eldste og største kirkene i Norge. Angående dette, hvorfor hedder det en domkirke? En dom skiller seg fra andre kirker ved at de kirkelige handlingene som bare kan foretas av en biskop (fremfor alt ordinasjoner), normalt foregår der, og ved at biskopen har sin stol (latin: cathedra) i koret. Dom kalles derfor også katedralkirke eller katedral.

Og et annet spørsmål, hvilken tidligere norsk konge er gravlagt ved nidarosdomen?

Nidarosdomen er bygd som gravkirke over Olav den hellige. Nidarosdomen er bygd som gravkirke over Olav den hellige. Hans fall i slaget på Stiklestad den 29. juli 1030 danner et skille i norsk historie i middelalderen.

By Anson Sandlin

Kan man besøke Nidarosdomen? :: Hvorfor fikk vi nynorsk?
Nyttige lenker