Hjem > H > Hvordan Påvirker Samfunnet Språket?

Hvordan påvirker samfunnet språket?

Språket gjenspeiler samfunnet og kulturen vi lever i. Når kultur og samfunn endrer seg, påvirker det språket. Samfunnsutviklinga har viska ut sosiale skiller, som bidrar til mindre forskjell mellom formelt og uformelt språk.

Les mer

Du kan også spørre hva er sosiolekt og dialekt?

Sosiolekter er varianter av samme dialekt – innenfor det samme geografiske område. Sosiolektene bestemmes i utgangspunktet av sosial tilhørighet, etnisk tilhørighet og/eller kjønn. Innenfor ett og samme dialektområde kan ulike grupper av befolkningen snakke forskjellig. En dialekt kan romme ulike sosiolekter. Også, hvorfor døde det norrøne språket ut i norge? Med reformasjonen ble dansk administrasjons- og kirkespråk, og dermed døde norrønt raskt ut som et skriftlig språk. Muntlig levde det videre i dialektene, men også disse ble utsatt for sterk påvirkning fra dansk. Elementer fra norrønt språk kan gjenkjennes i enkelte dialekter, f.

Hvordan har det norske språket forandret seg?

Norsk har utviklet seg fra det felles skandinaviske språket urnordisk som ble brukt i perioden 200 til 500. Skriftlige kilder av urnordisk finner vi i runeinskripsjoner. Urnordisk må ha vært gjensidig forståelig med de vestgermanske språkene, som blant annet engelsk, tysk og nederlandsk har utviklet seg fra. Hvordan dør et språk? Noen eksempler er latin, gammelgresk og sanskrit. Et språk kan dø ut når det samfunnet som taler det, forsvinner eller blir gjenstand for en omfattende kulturell og materiell påvirkning fra et annet samfunn.

Dessuten, hva vil det si å være flerspråklig?

Å være flerspråklig vil si at en behersker og bruker flere språk. Et menneske, et samfunn og et utdanningsystem kan alle være flerspråklige. Deretter, hva er jamvektsloven? Jamvektsloven står for en språklig regel som forklarer hvorfor vi i mange norske dialekter finner to typer tostavingsord. Disse to ordtypene får som regel ulik vokal i endingen. Et eksempel er de østnorske infinitivene å væra (med a-ending) og å kaste (med e-ending).

Hva er positivt med dialekter?

Dialekt er akseptert.

Et flertall i befolkningen bruker dialekt og er vant til å tenke positivt omkring det. Dialektbruk står for identitet, tradisjon, røtter, samhold, ekthet. I Norge kan selv topp-politikere og kronprinsesser snakke dialekt!
Også, kommer dialektene til å dø ut? For 10-15 år siden trodde en at dialektene ville forsvinne i Norge. Nyere studier viser at vi tvert imot er i ferd med å utvikle nye regionale talemål.1. mar. 1999

Folk spør også hva er sosiolekt enkelt forklart?

Ein sosiolekt er eit uttrykk for språkleg variasjon innanfor eit geografisk avgrensa område. Dette skil sosiolekt frå dialekt, som vanlegvis gjeld språkleg variasjon mellom geografiske område. Sosiolektar uttrykkjer sosiale forskjellar, og dei held oppe sosiale og kulturelle fellesskapar.

By Harle

Hvordan kan en lesebok få betydelig språklig påvirkningskraft? :: Hvorfor er det viktig å ta vare på dialekt?
Nyttige lenker