Hjem > H > Hvorfor Er Det Viktig Å Ta Vare På Dialekt?

Hvorfor er det viktig å ta vare på dialekt?

– Vi bruker språket til å signalisere hvem vi er og hvem vi vil være. Dialekten blir en viktig del av identiteten vår. Dialekt er det viktigste uttrykket for lokal tilhørighet, og det er en klar sammenheng mellom identitet og bevaring av tradisjonelle trekk, sa Jenstad.

Les mer

Hvorfor bør vi bevare det norske språket?

Språket gir oss som befolkning et eget særpreg og identitet. Siden vi er en liten nasjon, kan man også anta at språket er viktigere for oss som nasjonalt symbol, enn for stormaktene som snakker verdensspråk. Vårt eget «lille språk» er samlende, og språket er også en viktig del av vår kultur og kulturarv. Hvorfor er språk viktig for identiteten vår? Språket er en identitetsmarkør. Det vil si at måten vi bruker språket på, signaliserer både hvem vi er, hvem vi ønsker å være, hvilke sosiale grupper vi tilhører, og hvilke grupper vi identifiserer oss med.

Hvorfor forsvinner språk?

Men de mest vanlige tallene er at verden i dag har rundt 6000 til 7000 språk. Mellom halvparten og 90 prosent av dem kan forsvinne innen 2100, ifølge Cambridge Handbook of Endangered Languages. Forklaringen er ofte at de unge ikke bruker språket. Og grunnen til dette henger sammen med kolonihistorien. Så, hva er negativt med dialekter? Det er delte meninger om oppløsningen av de tradisjonelle dialektene. Språkrådet mener at det er viktig å respektere talemålsvariasjon og -tradisjon, og at det er negativt dersom dialektene endres fordi dialektbrukerne ikke møter respekt. Dette gjelder også sosiolekter og nye etnolekter.

Du kan også spørre hva vil skje med dialekter i fremtiden?

Dine oldebarn kommer til å snakke litt annerledes norsk enn du gjør. Det norske språket kommer ikke til å forandre seg så veldig mye på hundre år, tror språkforskerne. Men fremtidsmenneskene kommer til å bruke ord som vi ikke har i språket vårt i dag. Det kan for eksempel være engelske ord. Også, vil det norske språket overleve? Fagspråk er med andre ord noe annet enn det mer upresise dagligspråket. De fleste språkvitere er enige om at norsk som språk ikke er truet av engelsk i dag. Det er med andre ord intet som tyder på at norsk i overskuelig framtid vil bli erstattet av engelsk, og derved lide det som kalles språkdød.

Hva påvirker det norske språk?

Det norske språket har blitt påvirket av engelsk i over 1000 år. Mange lånord er hentet fra det britiske øyriket eller det store nedslagsfeltet for det engelske språket. De siste tiårene har vi imidlertid sett en ny utvikling. Hvordan har det norske språket blitt påvirket av kebabnorsk? Språk som kebabnorsk kan påvirke «svake» punkter i norsken, spesielt de delene av språket som ikke har en tydelig språklig funksjon. Husby kommer med eksempler på slike «svake sider» ved språket som kan påvirkes av ytre impulser.

Hvorfor oppstår multietnolekt?

Multietnolekt er den språkvarianten som oppstår når talere med flere ulike språk- og kulturbakgrunner tilegner seg et nytt språk, i motsetning til etnolekt, som betegner den varianten av et språk som oppstår når én bestemt etnisk gruppe tilegner seg språket.

By Laurentia

Hvordan påvirker samfunnet språket? :: Er det farlig å spise mye vannmelon?
Nyttige lenker