Hjem > H > Hvor Mange Svenske Dialekter Er Det?

Hvor mange svenske dialekter er det?

Det er likevel vanlig å regne de varietetene av nordisk som tradisjonelt snakkes i Sverige, som svenske dialekter. De svenske dialektene inndeles vanligvis i seks hovedgrupper: sørsvenske mål, i Skåne, Blekinge og deler av Halland og Småland. götamål, i Västergötland og omkringliggende landskap.

Les mer

Folk spør også hvilke ord er like på dansk svensk og norsk?

Eksempler kan være ordene lese og felles, som på dansk vil skrives læse og fælles. Du kan bruke andre bokstaver også: Norsk og svensk bruker nesten alltid p, t og k i ord der dansk bruker b, d og g. Ordene gap, fot og rik er like i norsk og svensk, men på dansk skrives de gab, fod, og rig. Har svensk diftonger? Det svenske språket er rikt på vokaler og har en melodiøs tonegang. Norsk har mange diftonger, for eksempel i ord som bein og stein. På svensk blir disse orda uttalt ben og sten, altså med monoftonger.

Og et annet spørsmål, hvorfor er svensk og norsk så likt?

Hvem som helst kan se at svensk, norsk og dansk likner på hverandre. Omtrent 90 % av ordforrådet er det samme - også grammatisk er språkene bygget opp på samme måte. Forklaringen på dette er at de skandinaviske språkene stammer fra et felles urspråk. Språkene er ganske enkelt i familie med hverandre. Hvorfor trengte vi et nytt skriftspråk? Å utvikle et eget norsk skriftspråk ble viktig for å skape felles, norsk identitet og selvfølelse etter at Norge ble selvstendig nasjon. Det ville være å lyve å hevde at forholdet mellom nynorsk og bokmål har vært harmonisk, men det er i hvert fall sant at vi fikk to skriftspråk – og at vi har det fremdeles.

Og et annet spørsmål, hva skjedde med samnorsk?

«Samnorsk» blir også brukt nedsettende om det radikale bokmålet som ble innført ved rettskrivningsreformen av 1938, og da særlig den nynorsknære varianten som preget skolens lærebøker i 1940- og 50-årene. Samnorsken ble offisielt oppgitt i 2002, da Odelstinget vedtok å oppheve paragraf 1b i Lov om Norsk språkråd. Også, hva skjedde i språkdebatten? På 1830-tallet fikk vi en debatt om skriftspråket i Norge. Debatten handlet om hvilken vei vi skulle gå med språket vårt. Enkelt sagt var det tre veier man diskuterte: å fortsette å skrive dansk • å fornorske det danske skriftspråket gradvis • å skape et helt nytt skriftspråk basert på én norsk dialekt.

Hva er et sammensatt ord?

I det sammensatte ordet beskriver det første ordet det andre. Det siste ordet er hovedleddet og bestemmer kjønnet: ei fagbok, ei skrivebok, ei tekstbok, et bokmanus, et bokmerke eller en studieoppgave, en eksamensoppgave, et oppgaveark. En setter ofte sammen ord for å bli mer presis. Hva kjennetegner det norske språket? Det norske språket har 9 vokaler, men i andre land så er det vanligst med bare 6. Det norske alfabetet er det eneste som har ÆØÅ. Engelsk har ord med å-lyd men norsk er et språk med egen bokstav for dette. Typisk for norsk er også at vi har 3 kjønn i substantivbøyning, hankjønn, hunkjønn og intentkjønn.

Hvordan dele opp ord i stavelser?

Når du skal dele opp et ord i stavelser, kan du ta utgangspunkt i to ting: 1) finn vokalen og 2) la det stå en konsonant før vokalen om det er mulig. For eksempel skal ikke ordet «lese» deles opp slik: les+e, men slik: le+se.

By Newell

Når ble det lov å være jøde i Norge? :: Hva betyr svorsk?
Nyttige lenker