Hjem > H > Hvordan Måle Relativ Luftfuktighet?

Hvordan måle relativ luftfuktighet?

For å måle luftfuktighet er det vanlig å bruke et hygrometer. Denne typen instrument gir deg informasjon om at den relative luftfuktigheten i boligen, som er et mål på forholdet mellom vanndampmengden i luften og den maksimale vanndampmengden luften kan inneholde om den var mettet.

Les mer

Hva er den ideelle relative luftfuktigheten i et rom?

Om vinteren, det vil si i fyringssesongen, skal relativ luftfukt være mellom 20% og 40% i de varme oppholdsrommene. I kjøligere rom (15 til 18°C) kan luftfukten være opp til 50%. Om sommeren kan luftfukten ligge høyere, men bør ikke over 60%. Hvorfor kan varm luft inneholde mere Vanddamp? Vanndampens metningstrykk ansees som en teoretisk «grense» for hvor mye vanndamp luften kan inneholde ved en gitt temperatur. Metningstrykket øker med lufttemperaturen (fordi høye temperaturer favoriserer fordamping). Det innebærer at varm luft kan inneholde mer fuktighet enn kald luft.

Hva menes med relativ fuktighet?

Relativ fuktighet er forholdet mellom den absolutte fuktigheten i luften og den luftfuktigheten som må til for å oppnå metning ved en gitt temperatur. Den oppgis i prosent, slik at luft som er helt mettet med vanndamp, har en relativ fuktighet på 100 prosent. Du kan også spørre hvordan få tørrere luft? Om vinteren kan det selvsagt være vanskelig å tørke klær ute, men da er det bedre å bruke en kondenstørketrommel enn å la dem henge inne.

  1. En tøyvask avgir gjerne to til tre liter vann på noen få timer.
  2. Du puster ut opptil en halv liter vann mens du sover.
  3. Sette i gang viften en stund før du lager mat.

Hvor mye skal luftfuktigheten være?

De fleste mennesker tåler godt alle grader av luftfuktighet inne mellom 10% RF og 60-70% RF. Det er imidlertid flere viktige grunner til at vi anbefaler relativ luftfuktighet (RF) mellom RF 20% og RF 40% (og til nød 50%) inne i den kalde årstid, og spesielt i boliger, barnehager og skoler. Hva er normal luftfuktighet i et rom? 1 - Hold relativ luftfuktighet mellom 20–40% i varme oppholdsrom i fyringssesongen. I kjøligere rom (15 til 18°C) kan luftfukten være opp til 50%. 2 - Om sommeren kan luftfukten ligge høyere, men bør ikke over 60%. 3 - Klær skal kun tørkes i rom som tåler fukt, dvs i baderommet/vaskerom.

Og et annet spørsmål, hva er lummert?

Lummert defineres når duggpunktstemperaturen er 16°C. Det tilsvarer 13,5 g vanndamp per kubikkmeter luft. I tabellen under kan du se at det minimum må være 16 grader for at det skal være lummert. Er det kjøligere enn 16°C vil du ikke oppleve høy luftfuktighet som ubehagelig. Man kan også spørre hva er tørr inneluft? "Tørr luft" er en følelse som vanligvis skyldes luftforurensninger og særlig svevestøv med kjemisk last. Ideell luftfuktighet inne er mellom 20% og 40% relativ luftfuktighet og iallfall ikke over 50%. Når det er høyere luftfuktighet ute, blir det tilsvarende høy luftfuktighet inne.

Hvordan påvirker luftfuktighet temperatur?

Kaldere klimaer har ofte lavere luftfuktighet enn varmere klimaer, da kaldere luft holder på mindre fuktighet enn varm luft. Luftfuktigheten er typisk lavere om vinteren. Mens om sommeren blir luftfuktigheten høyere, ettersom luften kan holde på mer vanndamp ved høyere temperaturer.

By Dwight Drelich

Når er luftfuktigheten høyest? :: Hva er kumulativ prosent?
Nyttige lenker