Hjem > H > Hva Sier Pulsen Om Deg?

Hva sier pulsen om deg?

Puls er det man kjenner over en pulserende arterie (pulsåre) som følge av hjertets slag. Puls brukes ofte i betydningen pulsfrekvens eller hjertefrekvens, og måles i antall slag per minutt.

Les mer

Tilsvarende, hva kan pulsen fortelle oss?

Mål hvilepuls = rask helseundersøkelse

Den er ganske enkelt et uttrykk for hvor fort hjertet slår. Dersom hjertet slår 60 ganger i minuttet, er altså pulsen 60. Høy hvilepuls er et sterkt tegn på at du med tiden risikerer å utvikle for eksempel høyt blodtrykk og hjerte- og karsykdom.
Er 40 i puls farlig? Selv om en puls under 60 slag per minutt i hvile defineres som bradykardi, betyr ikke en lav hvilepuls at noe er galt. Hvis du er i god form, kan hjertet ditt klare å pumpe tilstrekkelige mengder med blod med færre enn 60 slag per minutt i hvile.

Hvilke fem steder kan man telle puls?

Steder hvor det er mulig å måle hjertefrekvensen:

  • Den ventrale delen av håndleddet ved siden av tommelen (Arteria radialis)
  • Arteria ulnaris.
  • Nakken (Arteria carotis communis)
  • Innsiden av albuen eller under Biceps brachii (Arteria brachialis)
  • Lysken (Arteria femoralis)
Hvor er det lettest å måle puls? En pulsklokke kan være et nyttig redskap for å måle puls. Man kan også måle dette manuelt ved å føle med peke- og langefingeren på tommelfingersiden av håndleddet.

Også, hva er unormal lav puls?

Lav puls defineres som puls under 60 slag i minuttet, innenfor medisinen omtales dette som bradykardi. Selv om man har hvilepuls på under 60, betyr ikke dette nødvendigvis at noe er galt. Friske mennesker som trener har ofte lav hvilepuls. Hvilepuls på 50 hos ellers friske trente personer er ikke unormalt. Har puls og blodtrykk sammenheng? Personer med høyt blodtrykk har også høyere puls enn gjennomsnittet. En ny rottestudie leter etter forklaringer på denne pulsforskjellen. Høy hvilepuls øker risikoen for hjerte- og karsykdom, og personer med høyt blodtrykk har høyere hvilepuls enn andre.

I forhold til dette, hva er fin puls?

Også for mennesker er det vist sammenheng mellom hvilepuls og livslengde. Friske voksne har normalt en hvilepuls på 50 – 80 slag/min. Mennesker med dårlig fysisk form kan ha en hvilepuls på opp mot 100 slag/min, veltrente ned mot 30 slag/min. Hva er normal HRV? Slik forstår du HRV

I følge American Heart Association er den gjennomsnittlige HRV på 59,3. Dette vil dog variere avhengig av alder og kjønn. I motsetning til hvilepuls, bør du ta sikte på en høy HRV.

Så, hva skjer med pulsen når man er i god form?

- Hvis man er i god fysisk form så synker hjertefrekvensen raskere når du tar en pustepause, enn det den gjør hos de som er i dårligere form, sier Cumming.

By Davida Balazs

Hvordan ta samfunnsansvar? :: Kan folk se hvis man blokkerer dem på Facebook?
Nyttige lenker