Hjem > H > Hvorfor Er Talemålet I Endring?

Hvorfor er talemålet i endring?

Årsakene til at dialektane endrar seg, er oftast å finna i den moderne samfunnsutviklinga. Særmerkt for utviklinga i det norske samfunnet etter siste verdskrigen er at det mellom anna har skjedd store forandringar i busetjingsmønsteret. Folk flyttar mykje, og mange buset seg i byar og i tettbygde strok.

Les mer

Hvordan endrer talemålet seg?

Generelt kan vi si at dialektene rundt de store byene er i ferd med å forsvinne. Bymåla brer seg i takt med sentraliseringen og urbaniseringen som preger det norske samfunnet i dag. Spesielt er dette tydelig i Oslo- og Akershus-området og i Bergensområdet. Derav, hvorfor mister vi dialekter? Fjell, daler og fjorder har opp gjennom tidene skapt stengsler mellom folk, slik at ulike ord, uttrykk og grammatiske former har utviklet seg forskjellig. Slik er det ikke lenger. Takket være moderne kommunikasjon og teknologi og stor mobilitet, er avstandene mellom folk blitt mindre, mens kontakten øker.

Også, hvordan språket har forandret seg?

Språk er i stadig utvikling og endres over tid. Du har kanskje hørt at eldre mennesker bruker ord som du ikke forstår, selv om det var helt vanlige ord da de var unge. Unge i dag har et språk som eldre kan ha problemer med å forstå siden det inneholder nye ord som er lånt fra andre språk. Tilsvarende, hvordan blir norsk talemål i dag påvirket utenfra? Påvirkning utenfra

For eksempel er ord som hijab og kebab blitt en del av dagligtalen vår. Globaliseringen av kulturlivet og næringslivet gjør dessuten at det norske talemålet i større grad enn tidligere er påvirket av det engelske språket.

Hva er Jamvektsloven?

Jamvektsloven står for en språklig regel som forklarer hvorfor vi i mange norske dialekter finner to typer tostavingsord. Disse to ordtypene får som regel ulik vokal i endingen. Et eksempel er de østnorske infinitivene å væra (med a-ending) og å kaste (med e-ending). Hva kjennetegner talemålet i Norge i dag? I Norge har vi ingen offisiell normering av talemålet. Vi har to normerte skriftspråk, men det finnes like mange dialekter som det finnes steder der det bor folk. I hovedsak kan de norske dialektene deles i to språklige grupper, østnorsk og vestnorsk, basert på jamvektsregelen.

Hva truer det norske språket?

Det norske språket har blitt påvirket av engelsk i over 1000 år. Mange lånord er hentet fra det britiske øyriket eller det store nedslagsfeltet for det engelske språket. Hvem bestemmer hvilke endringer som skjer i språket? Hvem bestemmer hvilke endringer som skjer i språket i dag? Hvorfor er det forskjell på endringer i tale og skriftspråket vårt? Det muntlige språket endrer seg fortere, det er lettere å akseptere endringer i talespråket. Politikerne vedtar endringer i skriftspråk, og de har i oppgave å verne språket.

Hva er negativt med dialekter?

Det er delte meninger om oppløsningen av de tradisjonelle dialektene. Språkrådet mener at det er viktig å respektere talemålsvariasjon og -tradisjon, og at det er negativt dersom dialektene endres fordi dialektbrukerne ikke møter respekt. Dette gjelder også sosiolekter og nye etnolekter.

By Tresa Frandeen

Hva betyr det at norsk er et SVO språk? :: Hva er et organsystem og hvor mange organsystemer har vi?
Nyttige lenker