Hjem > K > Korleis Bøyer Du Substantiv Hankjønn?

Korleis bøyer du substantiv hankjønn?

Bøying av substantiv

Hankjønnsord får endelsen –en i bestemt form entall. Hvis substantivet slutter på –e i ubestemt form, får substantivet bare endelsen –n i bestemt form. Hunkjønnsord får endelsen –a i bestemt form entall.

Les mer

Man kan også spørre hva er hokjønnsord på nynorsk?

På bokmål kan du bøye mange ord som både hankjønnsord og hokjønnsord. Du kan skrive en bok og en setning eller ei bok og ei setning. På nynorsk må du bøye slike ord som hokjønnsord. Det heiter ei bok og ei setning. Dessuten, hvilket kjønn har substantivet? Fellesnavnene (substantiv) har tre kjønn i norsk; han-, hun-, og intetkjønn. Den enkleste måten å bestemme kjønnet til et substantiv på er ved å se på dens ubestemte artikkel. Vi bruker en foran hankjønnsord, en eller ei foran hunkjønnsord og et foran intetkjønnsord.

Hvordan bøye å dømme på nynorsk?

Desse orda har uregelrett bøying: far – faren – fedrar – fedrane, bror – broren – brør – brørne, feil – feilen – feil – feila, kjeks – kjeksen – kjeks – kjeksa, mann – mannen – menn – mennene, ting – tingen – ting – tinga, sko – skoen – sko – skoa, skor – skorne. Hvordan bøye Intetkjønnsord på nynorsk? Intetkjønnsord har ubestemt artikkel et og endinga -et i bestemt form entall. I ubestemt flertall brukes -e, -er eller ingen ending, og i bestemt flertall brukes -erne eller -ene. Barn har omlyd i flertall, børn.

Hva bøyes substantiv i?

Substantiv er en ordklasse med ord som betegner blant annet personer, ting og begreper. Substantiver kan vanligvis bøyes i tall (entall og flertall) og ofte i bestemthet (bestemt og ubestemt form). Deretter, hvordan vite hva som er hankjønn eller hunkjønn nynorsk? Enkel hugseregel. Dersom du er i tvil om du har med eit hankjønns- eller hokjønnsord å gjere, sett det i bestemt form eintal. Dersom det høyrest greitt ut med a-ending, er det stort sannsyn for at det er eit hokjønnsord. Eksempel: vesk-a, natt-a, gat-a.

Hvordan vite om et ord er hankjønn eller hunkjønn nynorsk?

HankjønnOrd med en foranen mann, en katt
HunkjønnOrd med ei/en foranei/en venninne, ei/en klokke
IntetkjønnOrd med et foranet spill, et system
Hvordan vite om et ord er hankjønn eller hunkjønn? Hvis du husker endelsen til et ord i bestemt form, så vet du hvilket kjønn ordet har. -en (hatten, veggen, steinen…) viser at ordet er hankjønn.

Så, hva er et sammensatt ord?

I det sammensatte ordet beskriver det første ordet det andre. Det siste ordet er hovedleddet og bestemmer kjønnet: ei fagbok, ei skrivebok, ei tekstbok, et bokmanus, et bokmerke eller en studieoppgave, en eksamensoppgave, et oppgaveark. En setter ofte sammen ord for å bli mer presis.

By Miculek Galyen

Er navn et substantiv? :: Hva betyr ord og uttrykk?
Nyttige lenker