Hva truer korallrevene?
Korallrevene er truet
De blir ødelagte av uforsiktige turister, overfiske og skadelige fiskemetoder som trålfiske. I tillegg er det en stor trussel at havet blir surere på grunn av de høye CO2-utslippene våre.
I forhold til dette, hvorfor dør korallene?
Revet er hardt rammet av stigende vanntemperaturer og forurensing. Høye temperaturer fører til at koralene mister fargen sin, såkalt korallbleking. Rundt 30 prosent av korallene på revet døde som følge av unormalt høy vanntemperatur i 2016. – De døde ikke sakte av sult, de døde momentant av hete. Hvorfor skjer korallbleking? Korallbleking er et fenomen hvor koraller kvitter seg med algene de normalt lever i symbiose med, som følge av sammensatte stressfaktorer som økt havtemperatur, havforsuring og forurensning. Uten algene mister korallene fargen sin, og det kalles derfor korallbleking.
Man kan også spørre hva er kalkskjeletter?
Korallrev er rev (grunner i havet) bygd opp av kalkskjeletter. Disse stammer hovedsakelig fra koralldyr, men også fra andre organismer med kalkskall, som kalkalger. En enkelt koral kalles en polypp, og hver polypp lever på toppen av den forrige generasjonens kalkskall (eksoskjelett). Ta dette i betraktning, hva lever i korallrev? Det består av 400 forskjellige koraller, 1500 arter fisk og 4000 arter bløtdyr. Blant annet kan man finne seks av verdens syv arter av havskilpadder her. Muslinger, snegler, ormer, haier og fugler oppholder seg også der. Det er fisker og planter i alle regnbuens farger.
Følgelig, hvorfor blekes korallrev?
Koraller lever i symbiose med alger som forsyner dem med 90 prosent av næringen de trenger. Det er også algene som gir korallene de vakre fargene. Algene driver fotosyntese, men når det blir for mye lys og varme så driver algene fotosyntese på høygir. Korallene tåler det ikke, så de kaster ut algene og blir hvite. Hva er de største truslene mot korallrev? Mer enn en fjerdedel av verdens korallrev er allerede ødelagte. Mellom 50 og 70 prosent står i fare for å ødelegges i nær framtid. Blant de største truslene mot verdens korallrev er: Forurensning: Miljøgifter fra landbruk, industri, kloakk og andre kilder forgifter revene.
Angående dette, hvordan går det med korallrevene akkurat nå?
På grunn av global oppvarming blir havene varmere og surere. Det gjør at stadig flere korallrev blekner og til slutt dør. Lokal forurensing, masseturisme og fiske med trålere ødelegger også for korallrevene. I løpet av de siste 30 årene har vi mistet halvparten av verdens koraller. Man kan også spørre hva er de største truslene mot korallrev i varme og kalde farvann? Forurensning, global oppvarming, masseturisme og trålfiske fører til at korallrevene i verden minsker i utbredelse. Mange forskere er redde for at korallrevene kan dø ut på sikt.
Dessuten, hvor mange korallrev er det i norge?
Nøyaktig hvor mange korallrev vi har i Norge er usikkert, men det er ikke utenkelig at det finnes flere enn 10.000. Så langt er om lag 1500 observert. Norge er det landet med størst tetthet av kaldtvannskoraller. Bare så langt i år har Havforskningsinstituttet oppdaget 44 nye korallrev.