Hjem > H > Hva Skjer Hvis Korallrevene Forsvinner?

Hva skjer hvis korallrevene forsvinner?

Dør korallrevene mister titusener av andre arter livsgrunnlaget sitt. Derfor er det viktig at verdens land kutter sine CO2-utslipp. Klarer vi det, er det større sjanse for at klimaendringene stopper opp og at havet blir mindre surt. Da er det også håp om at korallene får leve videre i havet vårt.

Les mer

Hva truer korallrevene?

Selv om korallrevene bare funnes på 0,1 prosent av havbunnen, bor 25 prosent av alle marine arter der. Korallrevene kalles derfor for «havets regnskog». Verdens korallrev er imidlertid truet av global oppvarming. Både forsuring og oppvarming tar livet av korallene. Hvordan går det med korallrevene nå? På grunn av global oppvarming blir havene varmere og surere. Det gjør at stadig flere korallrev blekner og til slutt dør. Lokal forurensing, masseturisme og fiske med trålere ødelegger også for korallrevene. I løpet av de siste 30 årene har vi mistet halvparten av verdens koraller.

Man kan også spørre hvor mye av great barrier reef er dødt?

Fakta om Great Barrier Reef

Revet er hardt rammet av stigende vanntemperaturer og forurensing. Høye temperaturer fører til at koralene mister fargen sin, såkalt korallbleking. Rundt 30 prosent av korallene på revet døde som følge av unormalt høy vanntemperatur i 2016.
Hva kjennetegner korallrev? Korallrev er rev (grunner i havet) bygd opp av kalkskjeletter. Disse stammer hovedsakelig fra koralldyr, men også fra andre organismer med kalkskall, som kalkalger.

Og et annet spørsmål, hva hjelper korallrev med?

Korallrev kan bremse bølger før de gjør stor skade på kystsamfunn. Det er billig beskyttelse mot klimaendringer å bevare korallene, har forskere regnet ut. Klimaendringer gjør at havnivået stiger, stormene blir sterkere og det kan bli mer flom. Det truer millioner av mennesker som bor ved kysten rundt omkring i verden. Folk spør også hvorfor skjer korallbleking? Korallbleking er et fenomen hvor koraller kvitter seg med algene de normalt lever i symbiose med, som følge av sammensatte stressfaktorer som økt havtemperatur, havforsuring og forurensning. Uten algene mister korallene fargen sin, og det kalles derfor korallbleking.

Hvorfor blekes korallrev?

Koraller lever i symbiose med alger som forsyner dem med 90 prosent av næringen de trenger. Det er også algene som gir korallene de vakre fargene. Algene driver fotosyntese, men når det blir for mye lys og varme så driver algene fotosyntese på høygir. Korallene tåler det ikke, så de kaster ut algene og blir hvite. Deretter, hva er de største truslene mot korallrev? Mer enn en fjerdedel av verdens korallrev er allerede ødelagte. Mellom 50 og 70 prosent står i fare for å ødelegges i nær framtid. Blant de største truslene mot verdens korallrev er: Forurensning: Miljøgifter fra landbruk, industri, kloakk og andre kilder forgifter revene.

Hvor lever korallrev?

Korallrev finnes fra Nordpolen til Sydpolen, fra havets overflate til adskillige tusen meters dyp. Korallrev i kalde havområder er ganske store og finnes ofte på dypere vann enn tropiske korallrev, som vanligvis ikke befinner seg dypere enn 80 meter.

By Deloria

Hvor i Norge er det korallrev? :: Hvem styrer Pensjonsfondet?
Nyttige lenker