Hjem > H > Hvordan Gange Og Dele Med Brøk?

Hvordan gange og dele med brøk?

Oppsummering. Vi multipliserer to brøkar ved å multiplisere teljar med teljar og nemnar med nemnar. Vi dividerer heile tal med 1, slik at tala kan oppfattast som brøkar. Vi dividerer med ein brøk ved å multiplisere med den omvende brøken.

Les mer

Ta dette i betraktning, hva betyr stambrøk?

Stambrøk er en brøk med 1 som teller og et positivt helt tall som nevner. Hvilke brøker har lik verdi? Du lager likeverdige brøker ved å gange med heltall større enn 1: 13=13⋅22=1⋅23⋅2=26. 13=13⋅33=1⋅33⋅3=39. 13,26 og39 er likeverdige.

Deretter, hvordan å forkorte en brøk?

En brøk kan omgjøres til en likeverdig brøk ved å dividere med det samme tallet både i telleren og i nevneren. Dette kalles å forkorte brøken. Både teller og nevner må være delelige på tallet. Det kan være vanskelig å finne ut hvilket tall som kan deles på både teller og nevner. Tilsvarende, når må man ha fellesnevner i brøk? Skal man addere eller subtrahere en brøk, må nevneren ha samme tall. Er nevneren i begge brøkene like, gjøres addisjonen eller subtraksjonen kun i telleren. Nevneren blir den samme i svaret. Når nevneren ikke er lik må man finne en fellesnevner.

Hvorfor kan man snu den bakerste brøken?

Å multiplisere med 2 i både telleren og nevneren er egentlig det samme som å multiplisere brøken med tallet 112 1 1 2 . Å multiplisere med 1 endrer ikke verdien. er inverse tall, multiplikasjon og divisjon er inverse operasjoner. Det er grunnen til at en i divisjon med brøk kan snu den bakerste brøken og multiplisere. Hvorfor kan man snu brøken? Man kan snu den siste brøken på hodet og gange de to brøkene sammen, fordi multiplikasjon og divisjon er motsatte regnearter. Det er også raskere og enklere å gange to brøker sammen, enn å dele dem på hverandre.

Også, hvordan forkorte og utvide brøk?

Når vi utvidet en brøk ved å multiplisere med samme tall i teller og nevner så vi at verdien ikke endret seg. På samme måte kan vi også dividere med samme tall i teller og nevner uten at brøkens verdi endres. Dette kaller vi å forkorte en brøk. Dessuten, hvordan forkorte brøk så mye som mulig? En brøk forkortes ved at man først finner største felles faktor. Med største felles faktor mener vi det høyeste tallet som både telleren og nevneren kan deles på. Deretter må du dele telleren og nevneren med dette tallet slik at brøken blir så forkortet som mulig.

Så, hvordan forkorte brøk på kalkulator?

Det finnes separate kalkulatorer for å forkorte brøker og vise dem på prosentform. Skriv inn brøken og klikk på «forkorte» eller «prosentform» for å se svaret.

By Andie

Hvor ligger slettede dokumenter? :: Hvordan finner man fellesnevneren?
Nyttige lenker