Hjem > H > Hva Er Apokope Eksempel?

Hva er apokope eksempel?

Når ein utlydande vokal (eller ei trykklett staving) blir kutta i slutten av eit ord, blir det kalla apokope. Eksempel på apokope er når infinitiv av verbet vere blir til ver_, eller når preteritum av kjøpe blir til kjøpt_. Apokope kan også opptre i andre verbkategoriar enn infinitiv, og i andre ordklassar.

Les mer

Du kan også spørre hva er talespråk?

Talespråk er den form av språket som består i muntlig tale, altså artikulerte lyder. Har trøndersk bløte konsonanter? Trøndersk tilhører den østnorske dialektgruppen. Noen fellestrekk med andre østnorske dialekter er jamning, lavtone-setningsmelodi og retroflekse konsonanter.

Tilsvarende, kva er årsaka til at nokre dialektar har infinitivsendinger på både å og e?

2. Kva er årsaka til at nokre dialektar har infinitivsendingar på både a og e? I gamalnorsk hadde alle infinitivar endinga –a. I områda med kløyvd infintiv har endinga i dei såkalla overvektsinfintivane blitt svekka til –e, medan dei såkalla jamvektsinfintivane har behalde –a som ending. Hvorfor forsvinner bløte konsonanter? Landsdelens 700 år gamle dialektsærtrekk er utrydningstruet og vil forsvinne. KRISTIANSAND: – Antall språkbrukere med de bløte konsonantene b, d, g (for p, t, k) hadde en tilbakegang allerede for 70 år siden, rett etter annen verdenskrig. De siste 10-20 åra har det vært en merkbar nedgang.

Hvor kommer dialektene fra?

Alle norske dialekter har et felles opphav, nemlig norrønt. Men allerede i vikingtida oppstod det noen få dialektforskjeller. De gammelnorske håndskriftene viser også at talemålet i de ulike landsdelene ikke var ensartet, for skrivere fra ulike deler av landet stavet ord forskjellig. Man kan også spørre hvor finner vi apokope? I norske dialekter er det to kjerneområder for apokope: Trøndelag og Nordland. I Nordland er apokopen på sitt sterkeste, hvor så godt som alle trykksvake e-er er forsvunnet. I Trøndelag er det ikke apokope i såkalte jamvektsord.

Hva er typisk for bergensdialekten?

Bymålet i Bergen skiller seg sterkt ut fra de andre dialektene i Hordaland. Bergensdialekten har infinitivendelse på -æ: å skrivæ, å kåmmæ, mens bygdene rundt byen har infinitiv på -a: å skriva, å kåma. Dialekten i Bergen har bare to kjønn i substantivbøyinga, det heter solen og månen, jenten og gutten. Hva er kodeveksling? Kodeveksling er å skifte mellom ulike språk, dialekter eller sosiolekter i en samtale.

Hva er et domenetap?

Med domenetap menes at norsk språk ikke vil være i bruk på visse samfunns- eller fagområder.

By Deuno Tylwalk

Hva slags nett bruker Ice? :: Hva kjennetegner østlandsk?
Nyttige lenker