Hjem > H > Hva Er Hankjønn Hunkjønn Og Intetkjønn?

Hva er hankjønn hunkjønn og intetkjønn?

Hankjønnsord får endelsen –en i bestemt form entall. Hvis substantivet slutter på –e i ubestemt form, får substantivet bare endelsen –n i bestemt form. Hunkjønnsord får endelsen –a i bestemt form entall. Hvis substantivet slutter på –e i ubestemt form, dropper vi –e i bestemt form før vi legger til endelsen –a.

Les mer

Dessuten, korleis kan ein vite kva kjønn eit substantiv har?

Dersom du er i tvil om du har med eit hankjønns- eller hokjønnsord å gjere, sett det i bestemt form eintal. Dersom det høyrest greitt ut med a-ending, er det stort sannsyn for at det er eit hokjønnsord. Eksempel: vesk-a, natt-a, gat-a. Dessuten, hvordan vite om et ord er hankjønn eller hunkjønn nynorsk?

HankjønnOrd med en foranen mann, en katt
HunkjønnOrd med ei/en foranei/en venninne, ei/en klokke
IntetkjønnOrd med et foranet spill, et system

Hvordan bøye substantiv hankjønn på nynorsk?

1 Substantiv

  • 1.1 Hovudreglane for substantivbøying. På nynorsk har.
  • 1.2 Hankjønn. Hovudregelen er at hankjønnsord får endinga -en i eintal og -ar og -ane i fleirtal:
  • 1.3 Hokjønn. Hovudregelen er at hokjønnsord får endinga -a i eintal og -er og -ene i fleirtal:
  • 1.4 Inkjekjønn.
Hva bestemmer kjønn på ord? Fellesnavnene (substantiv) har tre kjønn i norsk; han-, hun-, og intetkjønn. Den enkleste måten å bestemme kjønnet til et substantiv på er ved å se på dens ubestemte artikkel. Vi bruker en foran hankjønnsord, en eller ei foran hunkjønnsord og et foran intetkjønnsord.

Hvilken ordklasse er en ei et?

Mengdeord hører med til ordklassen bestemmerord og er ord som forteller om antall eller mengde av noe. Det er flere typer slike ord: grunntall (en/én, to, tre) ubestemte artikler (en, ei, et) Hva er Hokjønnsord på nynorsk? På bokmål kan du bøye mange ord som både hankjønnsord og hokjønnsord. Du kan skrive en bok og en setning eller ei bok og ei setning. På nynorsk må du bøye slike ord som hokjønnsord. Det heiter ei bok og ei setning.

Hva bøyes substantiv i?

Substantiv er en ordklasse med ord som betegner blant annet personer, ting og begreper. Substantiver kan vanligvis bøyes i tall (entall og flertall) og ofte i bestemthet (bestemt og ubestemt form). Hvor mange kjønn er det? De fleste arter har to ulike kjønn. Vanligvis kan disse to kjønnene inndeles i hannkjønn og hunnkjønn, som hos mennesket tilsvarer mann og kvinne. Disse kalles gjerne særkjønnet. Men noen organismer blir også født tvekjønnet, også mennesker.

Så, hvordan finne kjønn på nynorsk?

Om eit substantiv endar på -a i bunden form (jenta, boka), veit vi rett nok med ein gong at det er eit hokjønnsord. Men ei ending som -er i fleirtal finn vi hos substantiv både av hokjønn (bok), hankjønn (ven) og inkjekjønn (tidsskrift).

By Elga Garnes

Hvordan bøye dei? :: Hvor mye skal batteri lade?
Nyttige lenker