Hvilke ord er substantiv?
Substantiv er en ordklasse med ord som betegner blant annet personer, ting og begreper. Substantiver kan vanligvis bøyes i tall (entall og flertall) og ofte i bestemthet (bestemt og ubestemt form). På norsk kan substantiver kjennes igjen ved at de kan opptre med ubestemt artikkel foran seg.
Ta dette i betraktning, hva kjennetegner norsk grammatikk?
Et særtrekk ved det norske språket, er det at man kan lage lange og kompliserte ord, ved å slå sammen kortere ord. Norske substantiv har tre forskjellige grammatiske kjønn. Substantiv med ulikt kjønn blir bøyd på ulike måter. Hadde eller ville? Hadde du trent mer, kunne du (ha) deltatt i maraton til sommeren. Hvis du hadde spist frokost, ville du ikke (ha) vært så sulten nå. Det mest vanlige verbet i kondisjonalis er ville, men også andre hjelpeverb kan brukes (med en litt annen betydning).
Hva forstår vi med grammatikk?
Grammatikk handler om hvordan ord i et språk er ordnet i forhold til hverandre for å gi mening. Når vi lærer morsmålet vårt, lærer vi uante mengder grammatiske regler, men disse reglene blir ubevisste selvfølgeligheter som vi sjelden trenger å sette ord på. Du kan også spørre hvilken ordklasse tilhører ordet på? De fleste pronomen er personlige pronomen: jeg, du, han, hun, den, det, vi, dere, de. Men vi har også spørrepronomen, ubestemte pronomen (man) og resiprokt pronomen (hverandre).
Så, hva er en konjunksjon?
Konjunksjon er en ordklasse som består av ord som binder sammen like ledd. De vanligste konjunksjonene på norsk er og, for, eller, men og så. Hva er et hankjønnsord? Hunkjønnsord får endelsen –a i bestemt form entall. Hvis substantivet slutter på –e i ubestemt form, dropper vi –e i bestemt form før vi legger til endelsen –a. Intetkjønnsord får endelsen –et i bestemt form entall. Hvis substantivet slutter på –e i ubestemt form, får substantivet bare endelsen –t i bestemt form.
Hvordan finne substantiv?
Det er flere måter å finne det ut på. Den enkleste er kanskje å si at substantiv er ord vi kan sette en eller et foran. Det er det Wergeland viser til i diktet: en skole, et hus, et skip og en ring. Ut fra det kan vi gjerne dele substantivene i "en"-ord og "et"-ord. Hva er forskjellen mellom svake og sterke verb? Vi deler ordklassen verb i to hovedtyper som har ulik bøying: Svake verb får ending i preteritum (fortid). Sterke verb får ikke ending i preteritum, men skifter ofte vokal.
Hvilke setningsledd har vi?
Norsk er et såkalt SVO-språk (Subjekt-Verbal-Objekt). Det betyr at subjektet helst kommer først i en fortellende setning, etterfulgt av verbal og objekt. Det finnes totalt fem type ledd: verbal, subjekt, objekt (indirekte, direkte), adverbial og predikativ.
Similar articles
- Hvilke språk snakker man i Norge?
- Hvilke språkpolitiske vedtak gjorde Stortinget i 1885 og 1929?
- Hvilke argumenter brukte Knud Knudsen?
- Hvilke AirPods er støydempende?
- Hvilke ørepropper skal jeg vælge?
- Hvilke smartklokker har eSIM?
- Hvilke Kryptovaluta bør man investere i 2022?
- Hvilke land er Coop?
- Hvilke droner er C merket?
- Hvilke kommuner hører til Innlandet?