Hjem > H > Hvordan Bøye Dei?

Hvordan bøye dei?

Inkjekjønnsord. Inkjekjønnsorda er nok dei substantiva som det er vanlegast for bokmålsbrukarar å gjere feil på. Dei blir alle bøygde slik som substantivet barn i eksempelet under. Bruk derfor dette substantivet som “knagg” når du skal bøye inkjekjønnsord på nynorsk.

Les mer

Deretter, hvordan bøye fot på nynorsk?

entallflertall
ubestemtbestemtubestemt
en fotfotenføtter
ei tåtåatær
et knekneetknær
Hvordan bøye å dømme på nynorsk? Desse orda har uregelrett bøying: far – faren – fedrar – fedrane, bror – broren – brør – brørne, feil – feilen – feil – feila, kjeks – kjeksen – kjeks – kjeksa, mann – mannen – menn – mennene, ting – tingen – ting – tinga, sko – skoen – sko – skoa, skor – skorne.

Hvorfor grammatisk kjønn?

Et språk sies å ha grammatiske kjønn når to kriterier er oppfylt: Et substantiv tilhører en viss morfologisk klasse. Det kan finnes unntak i form av substantiver som kan plasseres i flere kjønn. Adjektiv, og i en del språk verb, har forskjellige former for de forskjellige kjønn. Og et annet spørsmål, hvilke 10 ordklasser har vi? Ord i norsk språk deler vi inn i ordklassene substantiv, verb, adjektiv, pronomen, bestemmerord (determinativ), preposisjon, adverb, konjunksjon (sideordningsord), subjunksjon (underordningsord) og interjeksjon. Egenskapene til et ord avgjør hvilken ordklasse ordet tilhører.

I forhold til dette, hva er et determinativ?

Determinativer er en ordklasse med ord som fungerer som bestemmerord til substantiv. Noen eksempler på determinativer er ordene mitt, denne, mye og noen. Mange determinativer bøyes i kjønn og tall. I forhold til dette, hva kaller man en ei et? Ubestemt form

Ordene en, ei og et, for eksempel en bil, ei jente, et fly. Her viser artikkelen henholdsvis hankjønn, hunkjønn og intetkjønn. Foran substantiver av hunkjønn kan man ifølge offisiell rettskrivning valgfritt benytte en eller ei på bokmål.

Er sko hankjønn?

I nynorsk og dialektene bruker man tre kjønn: en båt, ei bok og et hus. Det kan man gjøre i bokmål også, men her kan man også velge å bruke bare to kjønn, felleskjønn og intetkjønn: En bok, et hus. I riksmål er det dette systemet med to kjønn som benyttes. Hvordan bøye svake verb på nynorsk? Kjenneteikn på svake verb er at dei har ending både i presens og i preteritum. I presens kan endinga vera ‑ar eller ‑er, og i preteritum ‑a, ‑de eller ‑te. I perfektum partisipp har svake verb endinga ‑t eller ‑d. A-verba heiter a-verb fordi dei får endinga ‑ar i presens og ‑a i preteritum og perfektum partisipp.

Er en hankjønn?

Hankjønn er eit genus (grammatisk kjønn), som er ein eigenskap substantiv kan ha i mange språk. I norsk kan det stå ein framfor substantiv med hankjønn, til dømes ein by og ein bil. I bunden form eintal får desse orda endinga -en: byen og bilen. Norsk har genusa hokjønn og inkjekjønn i tillegg til hankjønn.

By Tarrance

Hva er et en? :: Hva er hankjønn hunkjønn og intetkjønn?
Nyttige lenker