Hjem > H > Hvor Mange Har Nynorsk Som Hovedmål 2021?

Hvor mange har nynorsk som hovedmål 2021?

har nynorsknynorsk som hovedmål

2021

FylkeNorge
Skolekretser%Nynorsk18,82 %
EleverTotalt634 674
Bokmål554 010
Nynorsk73 493
12 kolonner til

Les mer

Også, hvor mange nynorskbrukere i norge?

Noen statistikk over nynorskbrukere finnes ikke, men tallet blir alminnelig antatt å ligge mellom 10 og 15 prosent. Så, hvor mange prosent i norge snakker nynorsk? Mellom 10 og 15 prosent av norske språkbrukere har nynorsk som skriftlig målform, målt etter antall elever i videregående skole.

Dessuten, hvor mange er for nynorsk?

Nynorsk er eit norsk skriftspråk som høyrer til dei vestnordiske språka i den germanske språkfamilien. Nynorsk og bokmål er dei to skriftspråksvariantane av norsk. Nynorsk blir nytta av om lag 600 000 personar i Noreg i dag. Hvem har nynorsk som hovedmål? Andelen er størst i Møre og Romsdal, samt Vestland. - I fylkene Oslo, Trøndelag, Nordland, Troms og Finnmark er det bare én eller ingen elever med nynorsk som hovedmål. I disse fylkene finner vi at over 98 prosent av elevene har bokmål som hovedmål, påpeker SSB.

Så, hvor kommer det norske språket fra?

Norsk har utviklet seg fra det felles skandinaviske språket urnordisk som ble brukt i perioden 200 til 500. Skriftlige kilder av urnordisk finner vi i runeinskripsjoner. Urnordisk må ha vært gjensidig forståelig med de vestgermanske språkene, som blant annet engelsk, tysk og nederlandsk har utviklet seg fra. Når var det offisielt to norske skriftspråk? I 1885 kom jamstillingsvedtaket, som likestilte landsmålet med riksmålet som offisielt norsk skriftspråk. Aasens landsmål var egentlig ikke mye i bruk fram til det.

Også, hvor stor del av befolkningen snakker bokmål?

Bokmål er en av to offisielle målformer av norsk skriftspråk, hvorav den andre er nynorsk. I skrift benyttes bokmål av anslagsvis 90 % av befolkningen i Norge. Og et annet spørsmål, hvor mange bruker nynorsk 2020? Samlet viser tallene at det i dette skoleåret er 547511 elever i grunnskolen som har bokmål som hovedmål, 76549 som har nynorsk.

Hvordan bøye å vere på nynorsk?

Bøyning (regelrett substantiv intetkjønn)
varvaret(bokmål/riksmål)
varvaret(bokmål)
eit varvaret(nynorsk)
For genitiv av substantiv, se eieform.

By Nathan Rehaan

Hvor mange nordmenn skriver nynorsk? :: Hva er riktig størrelse på tv?
Nyttige lenker