Hjem > H > Hvordan Er Infinitivsendingene I Norsk?

Hvordan er Infinitivsendingene i norsk?

Infinitivsendinger. I de østnorske og trønderske dialektene er det to infinitivsendinger, altså kan verbene ende på både -a og -e, eller endingen kan falle helt bort (apokope), det er dette som kalles for jamvekt. Vestnorsk er det kun en infinitivsending, de bruker enten -a eller -e.

Les mer

Hvor i Norge sier man jeg?

1. person, entallI disse områdene, fylkene
I, ai, ej, æiNord-Trøndelag, Romsdal, deler av Sunnmøre, Oppland og Hedmark.
æ(g), e(g)I største delen av landet: Sørlandet, store deler av Vestlandet, Trøndelag og Nord-Norge.
Hvordan høres tjukk l ut? Mange dialekter har (i midten og slutten av mange ord) såkalt tjukk l [ɽ] som på fagspråket kalles en flapp, fordi den slår (flapper) mot ganen og høres ut som en r-lyd. Den ligner på den spesielle r-lyden man har i indiske språk og i noen spanske dialekter.

Deretter, hvor brukes tjukk l?

Tjukk l er en språklyd som finnes i en rekke norske dialekter på Østlandet, i Romsdal og på Nordmøre, i Trøndelag, på Helgeland opp til Nord-Salten og enkelte andre steder. Den regnes som et av hovedskillene mellom øst- og vestnorske dialekter. Hva er Nektingsadverb? Nektingsadverbet "ikkje"

Ein annan god dialektmarkør er nektingsadverbet "ikkje". Ordet vert uttalt ulikt rundt omkring i landet: Forma ikkje gjeld for heile Vestlandet og for Sørlandet utanom Kristiansand. Ikkje heiter det òg i Nord-Noreg med unntak av Finnmark.

Hvor i Norge har vi palatalisering?

Palatalisering (også kalt muljering) er en modifisering av uttalen av en konsonant som skjer ved at tungen presses mot den harde gommen (se artikulasjonssted). Palatalisering er vanlig i norske dialekter nord for Sognefjorden og Mjøsa, men finnes også i mange andre språk, f. eks. italiensk og russisk. Hva mener vi med regionalisering når vi snakker om Talemålsutvikling? Regionalisering. En viktig tendens vi ser i talemålsutviklingen i Norge, er regionalisering. Det vil si at talemålet innenfor et større område blir utjevnet, og da ofte i retning av områdets største by. Eksempler på slike byer som påvirker områdene rundt er Oslo, Bergen, Stavanger, Kristiansand, Trondheim og Tromsø.

Man kan også spørre hva er tonegang?

Tonelag er en form for intonasjon (tonefall) når et ord uttales. Ulikt tonelag kan skille mellom to ord som ellers uttales likt, for eksempel ordene vannet og vanne på norsk. Tilsvarende, hva er jamvektsregelen? Hva er jamvektsregelen? Jamvektsregelen forklarer hvorfor noen områder har kløyvd infinitiv (to ulike endinger i infinitiv). Den bygger på språkhistoriske forhold fra norrøn tid. Da var det to system for trykkfordelingen i tostavet ord, nemlig jamvektsord og overvektsord.

Hvor i Norge har vi tjukk l?

I Norge spredte den tjukke l-en seg på seint 1700-tall til Indre Troms med innflyttere fra Nord-Østlandet. Den er i dag å finne over stort sett hele Østlandet, Romsdal, Nordmøre, Trøndelag, Helgeland, Salten og Indre Troms, og er et viktig målmerke for østnorsk.

By Graham Sanfelix

Hvordan forklare tjukk l? :: Hvilket kjøtt kan spises rått?
Nyttige lenker