Hjem > H > Hvor Mange Bruker Nynorsk Som Skriftspråk?

Hvor mange bruker nynorsk som skriftspråk?

Artikkelstart. Nynorsk er eit norsk skriftspråk som høyrer til dei vestnordiske språka i den germanske språkfamilien. Nynorsk og bokmål er dei to skriftspråksvariantane av norsk. Nynorsk blir nytta av om lag 600 000 personar i Noreg i dag.

Les mer

Hvor mange språk blir snakket i Norge?

I Norge har vi først og fremst norsk, majoritetsspråket, med de to målformene bokmål og nynorsk. Dessuten har vi samisk, med hele tre språk: nordsamisk, lulesamisk, sørsamisk. Vi har også de nasjonale minoritetsspråkene kvensk, romanes og romani. Og vi har norsk tegnspråk. Dessuten, hvor mange talemål har vi i norge? I Norge har vi ingen offisiell normering av talemålet. Vi har to normerte skriftspråk, men det finnes like mange dialekter som det finnes steder der det bor folk. I hovedsak kan de norske dialektene deles i to språklige grupper, østnorsk og vestnorsk, basert på jamvektsregelen.

Angående dette, hva heter de 10 samiske språkene?

Vestlege språk:Sørvestlege språk: Sørsamisk Umesamisk Nordvestlege språk: Pitesamisk Lulesamisk Nordsamisk
Austlege språk:Fastlandet: Kemisamisk Enaresamisk Skoltesamisk/austsamisk Akkalasamisk Kolahalvøya Kildinsamisk Tersamisk
Dessuten, hvor mange samer er det i norge i dag? Per sto 18 103 personer oppført i valgmanntallet, ifølge Sametinget. Det er mer enn tre ganger så mange som da manntallet ble opprettet i 1989, og 1145 flere enn ved forrige sametingsvalg i 2017.

Hvorfor har vi både nynorsk og bokmål?

I 1814 kunne ikke nordmenn lese eller skrive norsk, for det fantes ikke et norsk skriftspråk. De måtte lese og skrive dansk. Til og med den norske Grunnloven ble skrevet på dansk. Å utvikle et eget norsk skriftspråk ble viktig for å skape felles, norsk identitet og selvfølelse etter at Norge ble selvstendig nasjon. Og et annet spørsmål, kvifor har vi to skriftspråk i norge i dag? Mange var uenige om hvordan det nye skriftspråket skulle bli. Noen ville ha et litt fornorsket dansk, mens andre ville ha et helt nytt skriftspråk. Dette er mye av grunnen til hvorfor vi i dag har to forskjellige skriftspråk. En av de som støttet et litt fornorsket dansk, var læreren og språkforskeren, Knud Knudsen.

Du kan også spørre hva er forskjellen på dialekt og språk?

Dialekt er ein geografisk avgrensa variant av eit språk. Dialekten utgjer eit komplett språksystem og kunne såleis ha fungert som eit språk i seg sjølv. Det er gjerne historiske og politiske grunnar til at eitt språksystem blir rekna som språk, medan eit anna blir rekna som dialekt. Hvem slipper nynorsk? Elever kan søke om fritak for vurdering med karakter i skriftlig sidemål når han eller hun: på grunn av sykdom, skade eller dysfunksjon som er diagnostisert av en sakkyndig, har problemer med å greie begge målformene. har hatt rett til særskilt språkopplæring på hele eller deler av ungdomstrinnet.

Også, kan man slippe nynorsk?

Hei! Elever som har, eller har hatt rett på grunnleggende norskopplæring, kan ha rett på fritak for vurdering med karakter i sidemål (nynorsk i ditt tilfell). Elever som strever faglig av ulike dokumenterte grunner, kan også ha en gyldig grunn for å søke fritak.

By Fransisco Huether

Hvor stor andel av Norge snakker nynorsk? :: Hvor mange skiller seg prosent?
Nyttige lenker