Nedlastingsmappen: Hva det er og hvordan det fungerer

Nedlastingsmappen er stedet på datamaskinen eller mobilenheten der filer, installatører og annet innhold lastet ned fra internett plasseres. Det kan lagre innhold midlertidig eller permanent, avhengig av dine preferanser. Denne guiden dekker alt Windows-, Mac-, Android- og iOS-brukere trenger å vite om det, inkludert hvordan du finner det og hvordan du endrer hvor nedlastningene dine er lagret.


Hvor finner jeg nedlastingsmappen?

Nedlastingsmappen er en nøkkelkomponent i ethvert operativsystem, så det skal være enkelt å finne på hvilken som helst enhet. Instruksjonene nedenfor viser hvordan du finner den på en rekke operativsystemer.

Du finner Mac-nedlastingsmappen ved å åpne Finder via Dock.

Hvor finner du nedlastingsmappen på en Mac

For å finne nedlastinger på macOS, åpne Finder ved å velge Finder-ikonet i Dock. Velg Nedlastinger fra kolonnen til venstre i Finder-vinduet. Du bør se en liste over alle filene som er lastet ned til enheten.

Mac-maskiner har vanligvis også en nedlastingssnarvei i Dock. Velg den for å avsløre nylig nedlastede filer.

Hvor finner du nedlastingsmappen på en PC

Klikk på for å åpne nedlastingsmappen på en Windows 10-enhet Filutforsker ikonet på oppgavelinjen, og velg deretter Nedlastinger mappen på venstre side.

Prosessen er lik for Windows 8 og 7. Med Windows 8 må du åpne Filutforsker, velg din brukermappe, velg deretter Nedlastinger. I Windows 7 velger du Start -knappen, og velg deretter din brukernavn (vanligvis øverst i høyre kolonne i Start-menyen), og velg deretter Nedlastinger.

Hvor finner du nedlastingsmappen på Android

Android-brukere kan få tilgang til nedlastinger via filer app. Du finner den i enhetens appskuff hvis den ikke allerede er på startskjermen. Slik navigerer du til nedlastingsmappen gjennom Files-appen:

  1. Sveip opp fra bunnen av enhetens startskjerm for å få tilgang til appskuffen.

  2. Plukke ut filer (eller Mine filer on Samsung-enheter).

    For visse telefoner kan dette trinnet kreve å velge en undermappe først. For eksempel må Samsung-brukere vanligvis velge Samsung mappen, og velg deretter Mine filer.

  3. Velg menyikon øverst til venstre på skjermen, og velg deretter Nedlastinger.

Velge Nedlastinger henter opp filene du har lastet ned fra internett. Imidlertid lagres filene og innholdet du laster ned direkte til dem, i stedet for nedlastingsmappen, med visse apper (for eksempel Google Play TV og filmer og WhatsApp). Som et resultat må du åpne dem og i de fleste tilfeller åpne menyene eller innstillingene for å få tilgang til nedlastet innhold.


Hvor finner du nedlastingsmappen på iOS

iPhone- og iPad-brukere kan finne nedlastingene sine på enhetens iCloud Drive. Bare trykk på ikonet som ser ut som en mappe, og trykk deretter på Nedlastinger.

Hvordan kan jeg finne nedlastinger ved hjelp av snarveier?

Med macOS og Windows 10 er det mulig å hente ned nedlastingsmappen raskt og enkelt ved hjelp av en hurtigtast.

Du kan gjøre det lettere å åpne nedlastingsmappen din ved å legge den til Dock.

MacOS, brukerne kan trykke Kommando + Alt + L. på skrivebordet for å få tilgang til mappen. Hvis du trykker på denne kombinasjonen i en nettleser som Chrome, åpner den nettleserens nedlastingsskjerm. Windows-brukere kan skrive "Nedlastinger" i søkefeltet for å finne mappen.

Det er også mulig å feste nedlastingsmappen til MacOS-dokkingstasjonen hvis den ikke allerede er festet. Bare åpne et Finder-vindu og høyreklikk Nedlastinger, velg deretter Legg til Dock.

Tilsvarende kan Windows 10-brukere legge til nedlastingsmappen sin på Start-menyen:

  1. Press Windows-tast + I å ta opp innstillinger menyen.

  2. Plukke ut Tilpassing > Start > Velg hvilke mapper som vises på Start.

  3. Skyv Nedlastinger vekslebryter til On stilling.


Hvordan kan jeg endre nedlastingsstedet?

For de som har en vendetta mot nedlastingsmappen, eller som bare vil at visse nedlastinger skal gå andre steder, er det mulig å endre nettleserens innstillinger slik at filene sendes til et annet sted på din Mac eller PC.

Du kan endre mappen du laster ned, ved å endre nettleserinnstillingene.

Trykk på på en Mac-enhet Kommando + komma [,]. Dette bringer opp Preferanser/innstillinger skjerm for nettleseren din. Derfra avhenger de neste trinnene av nettleseren du har valgt. Her er et spesifikt eksempel for Chrome:

  1. Press Kommando + [,].

  2. Rull ned og velg Avansert.

  3. Rull ned til Nedlastinger underoverskrift. Velg ved siden av Plassering Endring.

  4. Velg mappen du vil at nedlastinger skal sendes fra vinduet som vises, for eksempel dokumenter or desktop, velg deretter Plukke ut.

For Windows er det ingen spesifikk snarvei som automatisk åpner nettleserinnstillingene dine. I stedet må du åpne dem fra selve nettleseren. Her er hva du skal gjøre med Firefox:

  1. Åpen Firefox, åpne deretter meny ved å bruke hamburgerikonet øverst til høyre.

  2. Plukke ut alternativer.

  3. Rull ned til Nedlastinger underoverskrift. Velg ved siden av alternativet Lagre filer i Søk.

  4. Velg mappen du vil at nedlastningene dine skal sendes til, og velg deretter Velg mappe.

  5. Plukke ut OK.

Alle store nettlesere gir deg muligheten til å endre hvor filer lagres. Med Firefox kan du finne Spør meg alltid hvor jeg skal lagre filer alternativet rett under Lagre filer til omgivelser. Google Chrome har samme alternativ i innstillingsmenyen. Ved å flytte vippebryteren til On stilling, blir du spurt om hvor du skal sende nedlastningene dine fra det tidspunktet.


Legg igjen en kommentar