Hjem > H > Hvilken Blodprøve Viser Hjerteinfarkt?

Hvilken blodprøve viser hjerteinfarkt?

Blodprøver tas ved akutte innleggelser for å finne ut om det er hjerteinfarkt. Vanligst brukt er måling av troponin. Troponin er proteiner som finnes i muskelceller og frigjøres fra skadet hjertemuskulatur. Målingen kan bekrefte eller utelukke et hjerteinfarkt.

Les mer

Hva betyr forhøyet troponin?

Troponin er hjertespesifikk, og en økning skyldes alltid myokardskade, men skaden trenger ikke å skyldes koronarsykdom. Moderat troponinøkning sees også ved andre hjertesykdommer, som hjertesvikt, myokarditt og arytmier, samt ved nyresvikt, sepsis og traumer. I forhold til dette, hva er hjertemarkører? BNP (B-type natriuretisk peptid) og PTX3 (pentraxin 3) er såkalte hjertemarkører, eller proteiner i blodet. Forhøyede nivåer av disse i blodet kan ifølge studien være med på å bestemme om en person som har brystsmerter vil kunne utvikle et hjerteinfarkt senere i forløpet.

Kan man se hjerteinfarkt på EKG?

En EKG-undersøkelse vil vise tegn på om du har hjerteinfarkt. Undersøkelsen kan også vise om du har hatt hjerteinfarkt tidligere. Angående dette, hvordan blir hjerteinfarkt diagnostisert? De medisinske kravene for å stille diagnosen sikkert er at det foreligger en typisk økning av troponin i blod, og at det i tillegg er enten symptomer som gir mistanke om infarkt, typiske forandringer på EKG eller påvist blokkering av blodåre ved røntgen-undersøkelse (PCI).

Hva er normal troponin verdi?

Konsentrasjonen av troponin T hos hjertefriske er normalt lavere enn 14 nanogram per liter (ng/l). Hvis man måler troponin T over 14 ng/l vil det styrke mistanken om hjerteinfarkt. Konsentrasjonen av troponin I som gir mistanke om hjerteinfarkt er avhengig av analysemetoden som benyttes på laboratoriet. Folk spør også har man høyt blodtrykk ved hjerteinfarkt? Hvis blodtrykket blir for høyt, kan du få forkalkninger og skader i blodårene. Ubehandlet høyt blodtrykk, kan over tid føre til skader på organer som hjerte, nyrer og hjerne. Høyt blodtrykk øker derfor risikoen for demens, hjerteinfarkt, hjertesvikt, hjerneslag og nyresvikt. Blodtrykket er ikke konstant.

Hva er symptomene på hjerteinfarkt?

Symptomer og tegn

Vanlige symptomer på et truende eller oppstått hjerteinfarkt er akutte brystsmerter og uvelhet/kvalme. I mange tilfeller føles det som et bånd som strammer rundt brystet. Men bortimot en tredel av alle kvinner, og en fjerdedel av alle menn som får et hjerteinfarkt, har beskjedne eller ingen smerter.
Hvordan oppstår hjertesvikt? Hjertesvikt kan oppstå ved mange forskjellige sykdommer som svekker hjertemuskelen. Du kan få hjertesvikt som følge av en blodpropp i hjertet, forhøyet blodtrykk, alkoholmisbruk, hjerterytmeforstyrrelser, hjerteklaffsykdom, medfødt hjertefeil, blodmangel, for høyt stoffskifte eller infeksjoner.

Kan man få hjerteinfarkt i 20 årene?

I tillegg vil vanligvis kvinner få hjerteinfarkt ti år senere enn menn. Det er svært uvanlig å få hjerteinfarkt før man er 40. For menn oppstår det gjerne etter 50-årsalder og for kvinner etter fylte 60. Selv om færre menn enn tidligere blir hjertesyke, er det fremdeles flere menn enn kvinner som får hjertesykdom.

By Pearson

Hvilke blodprøver tas ved hjertesvikt? :: Hva er den beste innboforsikringen?
Nyttige lenker