Hjem > H > Har Vestnorsk Palatalisering?

Har vestnorsk palatalisering?

Vestnorsk har palatalisering i både hoved- og endestavelser. Eksempler på dette er dagen, som blir til dajen, og strand, som blir til strannj. Nord-Norge, Øst-Norge og Trøndelag har kun palatalisering i hovedstavelser.

Les mer

Angående dette, er det apokope i trøndersk?

Trøndersk har jamvektsystemet, som dei austnorske måla. Dialektane i Trøndelag skil seg likevel frå dei austnorske ved at dei norrøne langstavingsorda har apokope og ikkje e-ending. Hvordan snakker de i Alta? Bokmål. Det er blitt hevda at Finnmark ikkje har eigentlege dialekter, men at ein her snakkar bokmål.

Hva kjennetegner Bodødialekt?

Bodødialekten er kjent for å bruke pronomenene «æ», «dæ» og «mæ». Spørreordene har trekk som likner på både bokmål og nynorsk, for så å bli blandet med de lokale dialekttrekkene. De fleste spørreordene som begynner med hv- på bokmål begynner med k- på dialekten. Slik blir det «ka», «kordan» og «koførr». Hva er Tonegang? Tonelag er en form for intonasjon (tonefall) når et ord uttales. Ulikt tonelag kan skille mellom to ord som ellers uttales likt, for eksempel ordene vannet og vanne på norsk.

I forhold til dette, hvilke målmerker har vestnorsk?

Vestnorsk har anten former med -a i alle, som ei veka, ei smia, ei visa, eller med endinga -e i alle, som ei veke, ei smie, ei kiste. Svake hankjønnsord endar i vestnorske dialekter på -e: ein hane, ein låve, ein stabbe. Så, hvor snakkes det vestnorsk? Vestnorsk som gruppe utgjøres av talemålene i Telemark, Aust-Agder, Vest-Agder, Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Nordland, Troms og Finnmark. Til sammen utgjør antall brukere av denne dialektgruppen rundt 1,9 millioner mennesker.

Tilsvarende, hva er apokope eksempel?

Når ein utlydande vokal (eller ei trykklett staving) blir kutta i slutten av eit ord, blir det kalla apokope. Eksempel på apokope er når infinitiv av verbet vere blir til ver_, eller når preteritum av kjøpe blir til kjøpt_. Apokope kan også opptre i andre verbkategoriar enn infinitiv, og i andre ordklassar. Hvor er apokope? I norske dialekter er det to kjerneområder for apokope: Trøndelag og Nordland. I Nordland er apokopen på sitt sterkeste, hvor så godt som alle trykksvake e-er er forsvunnet. I Trøndelag er det ikke apokope i såkalte jamvektsord.

Hvem bruker apokope?

På norsk forekommer dette særlig i trøndersk, for eksempel i ordene bit', kast', kist' for bite, kaste, kiste.

By Juliette

Hvordan bruke Google Disk? :: Hvordan veksle euro?
Nyttige lenker