Hjem > H > Hva Kjennetegner Nordnorsk Dialekt?

Hva kjennetegner nordnorsk dialekt?

I tillegg til manglande jamvektssystem har nordnorsk eit målmerke som er svært typisk for desse måla nord i Noreg. Det gjeld apokopen (bortfall av vokalar og bøyingsendingar). A -mål og e -mål har også stor utbreiing i nordnorsk.

Les mer

Hvordan sier man tjukk l?

Tjukk l er en retrofleks, det vil si en lyd som artikuleres med tungespissen mot bakre del av tannryggen. Tjukk l uttales ved at man skyver tungespissen fort fram. Hva er forskjellen på trøndersk og nordnorsk? Et grunnleggende skille innenfor det norske dialektområdet er forskjellen mellom østnorsk/trøndersk og vestnorsk/nordnorsk. Dette skillet faller i Sør-Norge sammen med det geografiske skillet Langfjella setter. Hovedkriteriet for forskjellen gir jamvektsloven.

Du kan også spørre hva kjennetegner multietnolektisk språkstil?

En multietnolektisk språkstil er gjerne kjennetegnet av bruken en rekke lånord fra ulike innvandrerspråk. I norsk sammenheng har dette populært blitt betegnet som kebabnorsk. Er kebabnorsk multietnolekt? Kebabnorsk er et begrep som viser til en norsk multietnolekt med mange innslag av lånord fra språk som opprinnelig tales av ikke-vestlige innvandrergrupper i Norge. Kebabnorsk som fenomen ble først identifisert i 1990-årene i miljøene rundt innvandrerungdom i østre deler av Oslo.

Angående dette, hvilke språk kommer kebabnorsk fra?

Den ble først identifisert i Norge på 1990-tallet og har hovedsakelig lånord fra språk som; spansk, kurdisk, arabisk, pashto, somali, persisk, urdu, punjabi og i tillegg til språk som blir snakket på Balkan til vanlig. Hva er norsk talemål? I Norge har vi ingen offisiell normering av talemålet. Vi har to normerte skriftspråk, men det finnes like mange dialekter som det finnes steder der det bor folk. I hovedsak kan de norske dialektene deles i to språklige grupper, østnorsk og vestnorsk, basert på jamvektsregelen.

Hva er talemål enkelt forklart?

Talemål er innen lingvistikken språk slik de brukes muntlig (ved tale). Alle språk, bortsett fra enkelte kunstspråk, har oppstått som talespråk, og det er talemålet som mennesker naturlig tilegner seg i spedbarnsfasen. Skriftspråk er derimot en menneskelig oppfinnelse og noe som må læres. Hva er standardisert talemål? Eit standardtalemål er eit overregionalt talemål som blir rekna som meir nøytralt enn andre talemålsvariantar. Som regel er standartalemålet knytt til hovudstaden i eit land, og i mange land er dette det offisielle talemålet i landet, slik som f. eks. RP i England.

Og et annet spørsmål, hva er apokope eksempel?

Når ein utlydande vokal (eller ei trykklett staving) blir kutta i slutten av eit ord, blir det kalla apokope. Eksempel på apokope er når infinitiv av verbet vere blir til ver_, eller når preteritum av kjøpe blir til kjøpt_. Apokope kan også opptre i andre verbkategoriar enn infinitiv, og i andre ordklassar.

By Jovitta

Hvor brukes vanligvis Enpolte brytere? :: Hva er en kronevender?
Nyttige lenker