Hjem > H > Hva Er Vanlig Blodtype?

Hva er vanlig blodtype?

I Norge er fordelingen omtrent 49 prosent A, 8 prosent B, 4 prosent AB og 39 prosent O. Blodtype RhD+ finnes hos 85 prosent av den norske befolkningen og blodtype RhD- finnes hos 15 prosent.

Les mer

Folk spør også er blodtype b sjelden?

Omtrent 40 prosent av den norske befolkningen har blodtype O, 48 prosent har A, 8 prosent har B og 4 prosent har AB. 85 prosent av den norske befolkningen er Rh+ (positiv), mens 15 prosent er Rh- (negativ). Dette er uavhengig av ABO-typen. Man kan også spørre hva er forskjellen på de ulike blodtypene? Personer med blodtype A har antistoff mot blodtype B. Personer med blodtype B har antistoffer mot blodtype A. Personer med blodtype AB har verken antistoffer mot A eller B. Personer med blodtype 0 har antistoffer både mot A og B.

Folk spør også hva er blodtype rhesus minus?

Rhesus er en gruppe antigener (protein på celleoverflaten) som er festet på de røde blodcellene. Rundt en av seks personer (16 prosent) er født uten dette antigenet, de er rhesus negative (RhD-negative). Derav, er det blodtype null eller o? I ABO-systemet finnes blodtypene O (null), A, B og AB. I Rhesus-systemet skilles det mellom Rh+ (positiv) og Rh- (negativ).

Og et annet spørsmål, hva er kriseblod?

I nødssituasjoner, hvor det ikke er tid til typebestemmelse på mottakeren og forlikelighetsprøver, kan en bruke såkalt «kriseblod», som er konsentrat av røde blodceller fra blodgiver med blodtype O som er RhD negativ (til kvinner før og i fertil alder også K negativ). Følgelig, hvilket blod er mest ettertraktet? Blodbanken i Tromsø etterlyser nå blodgivere med «universal-blodtypen» 0 Rh negativ. Om du vet at du har blodtypen 0 Rhesus negativ (- eller 0 Rh-), er du en person som Blodbanken gjerne vil ha på besøk. Lagrene av denne blodtypen er nemlig i ferd med å gå tomme – og Blodbanken etterlyser derfor nye og gamle givere.

Har dyr forskjellige blodtyper?

Dessuten har det blitt forsket en del på blodtyper hos husdyr, og her har forskerne blant annet oppdaget at katter har tre blodtyper, mens hester og kveg har henholdsvis åtte og ni. Hunder er et av de dyrene som har flest: Her har forskere inntil videre funnet minst 13 forskjellige blodtyper. Hvilke antistoffer forventer man å finne i plasma hos en person med blodtype A? Hos personer med blodtype A har de røde blodcellene antigen A (A) og i blodvæsken finnes antistoff mot blodtype B (anti-B). Tilsvarende gjelder for blodtype B. I blodtype AB har de røde blodcellene antigenene A og B, men ingen antistoffer.

Hvilke antistoffer forventer man å finne i plasma hos en person med blodtype O?

ABO-systemet

Blodtype. ABO-blodgruppesystemet. Antigen på overflaten av de røde blodceller gjenkjennes av spesifikke antistoffer og gir klumping (agglutinasjon) av cellene. Plasma-antistoffene er: anti-A i blodgruppe B, anti-B i blodgruppe A, anti-AB i blodgruppe O, og verken anti-A eller anti-B i blodgruppe AB.

By Winchester

Kan alle få blodtype O? :: Har man samme blodtype som sine foreldre?
Nyttige lenker