Hjem > K > Kan Alle Få Blodtype O?

Kan alle få blodtype O?

Hvem kan gi blod til hvem? Alle mennesker har enten type A, B, AB eller 0. Blodtype 0: Veken A- eller B-antigener og kan derfor brukes til alle.

Les mer

I forhold til dette, hva er den sjeldneste blodtypen?

Blodtypen varierer fra befolkning til befolkning rundt i verden. I Danmark er det flest som har blodtype A (44 prosent). Deretter kommer blodtype 0 (41 prosent) og blodtype B (11 prosent), mens det er færrest som har blodtype AB (4 prosent). Dessuten, kan foreldre med blodtype a få barn med blodtype o? Se spørsmål og svar som ligner for nyere spørsmål. Nei, det er ikke mulig at barnet har blodtype A hvis begge foreldrene er 0.

Følgelig, hvilket blod er mest ettertraktet?

Blodbanken i Tromsø etterlyser nå blodgivere med «universal-blodtypen» 0 Rh negativ. Om du vet at du har blodtypen 0 Rhesus negativ (- eller 0 Rh-), er du en person som Blodbanken gjerne vil ha på besøk. Lagrene av denne blodtypen er nemlig i ferd med å gå tomme – og Blodbanken etterlyser derfor nye og gamle givere. Hvilken blodtype kan motta blod fra alle? Men de med blodtype O har verken A eller B-antigener på overflaten. Deres blodlegemer kan ikke bli gjenkjent og drept, og de kan derfor gi blod til alle. De er det vi kaller universale blodgivere. Videre kan også de med blodtype A og B gi blodlegemer til personer med samme blodtype og til de med kombitypen AB.

Så, er det blodtype null eller o?

I ABO-systemet finnes blodtypene O (null), A, B og AB. I Rhesus-systemet skilles det mellom Rh+ (positiv) og Rh- (negativ). Følgelig, hva er vanlig blodtype? I Norge er fordelingen omtrent 49 prosent A, 8 prosent B, 4 prosent AB og 39 prosent O. Blodtype RhD+ finnes hos 85 prosent av den norske befolkningen og blodtype RhD- finnes hos 15 prosent.

Er blodtype B sjelden?

Omtrent 40 prosent av den norske befolkningen har blodtype O, 48 prosent har A, 8 prosent har B og 4 prosent har AB. 85 prosent av den norske befolkningen er Rh+ (positiv), mens 15 prosent er Rh- (negativ). Dette er uavhengig av ABO-typen. Tilsvarende, hva slags blodtype får barnet? Får vi A fra begge eller A fra den ene og O fra den andre, blir blodtypen vår A. Får vi B fra begge foreldrene eller B fra den ene og O fra den andre, blir blodtypen vår B. Får vi A fra den ene og B fra den andre, blir blodtypen vår AB. Og arver vi ikke enzym fra noen av foreldrene, blir blodtypen OO (eller «null»).

Har man samme blodtype som foreldre?

Alle har vi to gener «av samme blodtype», dvs en har enten to plusser, to minuser, eller en pluss og en minus. En arver ètt gen fra hver av foreldrene. Du kan ha arvet både et minus eller et pluss fra moren din, og det samme fra faren din. Dermed kan du ha både rhesus + og - som blodtype.

By Nettie Dersch

Har mor og barn samme blodtype? :: Hva er vanlig blodtype?
Nyttige lenker