Hjem > H > Hva Er De Viktigste Ansvarsområdene For Fylkeskommunen?

Hva er de viktigste ansvarsområdene for fylkeskommunen?

ANSVAR: Fylkeskommunen har ansvar for videregående skole, tannlege, transport, fylkesveier og fylkesbibliotek. Den øverste politiske lederen i en kommune er ordføreren. I fylkeskommunen er det fylkesordføreren som er øverste leder.

Les mer

Ta dette i betraktning, hva er forskjellen på fylke og fylkeskommune?

Fylkeskommunen er det regionale folkevalgte styringsnivået i Norge. Landområdet for en fylkeskommune kalles et fylke. Fylkeskommunen ledes av et fylkesting, valgt i allmenne valg for fire år. Innføringen av direkte valg av representanter til fylkesting skjedde i 1975. Hvilken kommuner er i Viken?

KommuneKommunenummerTidligere fylke
Flå kommune3039Buskerud
Fredrikstad kommune3004Østfold
Frogn kommune3022Akershus
Gjerdrum kommune3032Akershus

Er Oslo en fylkeskommune?

Hvert fylke unntatt Oslo utgjør en fylkeskommune (kommuneloven § 3). Ta dette i betraktning, hva har fylkeskommunen ansvaret for? Oppgavene er blant annet videregående skoler, regional utvikling og planlegging, kultur, samferdsel, folkehelsearbeid og tannhelsetjeneste. Folkevalgte har vedtatt visjonen «Viken viser vei», med bærekraft, utvikling og kompetanse som mål for fylkeskommunen.

Tilsvarende, hva er fylkeskommunene og hvordan er den organisert?

Fylkeskommunen er underlagt politisk styring, med fylkestinget som øverste organ. Fylkestinget velges direkte av fylkets innbyggere hvert fjerde år, ved kommune- og fylkestingsvalg. Fylkesordfører leder fylkestinget og er fylkeskommunens øverste leder. Derav, hva er statsforvalterens oppgaver? Statsforvalteren har som oppgave å bidra til at Stortingets og regjeringens retningslinjer blir fulgt opp. Det utføres gjennom forvaltningsoppgaver på vegne av departementene. I tillegg overvåker statsforvalteren kommunenes virksomhet.

Hva gjør fylkestinget?

Fylkestinget er det øverste, folkevalgte organ i fylkeskommunen. Det er fylkestinget som angir rammene for den fylkeskommunale virksomheten. Dette skjer gjennom vedtak om fylkesplan, økonomiplan og årsbudsjett. Dessuten, hva er forskjellen på fylkesmannen og fylkeskommunen? Både Fylkesmannen og fylkeskommunen er regionale forvaltningsnivåer. Derfor kan det være vanskelig å skille mellom dem. Den mest sentrale forskjellen er: Fylkesmannen er statlig og underlagt storting og regjering. Fylkeskommunen er et folkevalgt organ på regionalt nivå.

Er Oslo og Viken samme fylke?

Viken fylke omfatter ikke Oslo, som helt siden middelalderen har vært administrasjonssenter i Akershus og som ligger sentralt i fylket. 1,2 millioner mennesker, eller rundt 23 % av Norges befolkning, bor i området.

By Bjork Mahana

Hvilke fylker ble slått sammen i 2020? :: Hvilket fylke har flest kommuner?
Nyttige lenker