Hjem > H > Hvilken Dag Regnes Som Den Viktigste I Kristendommen?

Hvilken dag regnes som den viktigste i kristendommen?

De viktigste høytidene i kristendommen handler om Jesus. Hans fødsel, lidelseshistorie, oppstandelsen og oppstigningen til himmelen markeres av de viktigste kristne høytidene – jul, påske, og Kristi himmelfart.

Les mer

Derav, hvorfor skjer sekularisering?

Gjennom renessansen og opplysningstiden fikk man også mer tro på menneskets fornuft, vitenskap, individets frihet og at mening og lykke kunne søkes i dette livet uten hjelp fra kirke og religion. Slike endringer i mentalitet har nok vært viktige for sekulariseringen. Og et annet spørsmål, hvordan er norge et sekularisert samfunn? Dette innebærer blant annet at et land som Norge har tradisjon som en sekulær stat, til tross for statskirkeordningen lenge ga privilegier til ett bestemt religiøst trossamfunn, nemlig den luthersk-protestantiske kirke.

Følgelig, er norge sekularisering?

Andelen av befolkningen som er medlem av Den norske kirke har sunket fra 85 til 72 prosent mellom 1994 og 2016. Færre går til gudstjenester og blir døpt og konfirmert i Den norske kirke. I tros- og livssynssamfunn utenfor Den norske kirke øker medlemstallene. Man kan også spørre hvorfor startet nyreligiøsitet? Nyreligiøse bevegelser blomstret opp som alternativer til kirkelig kristendom og andre organiserte religioner og som protest mot den vitenskapelige materialismen mot slutten av 1800-tallet. Bevegelsene hentet inspirasjon fra Vestens okkultisme (spiritisme, teosofi) og Østens mystikk.

Hva vektlegger en substansiell Religionsdefinisjon?

Slike definisjoner skal si noe om hva religion er, om religionens substans, og kalles derfor substansielle definisjoner. Et eksempel på en slik definisjon er «religion er troen på åndelige vesener» (Edward Tylor, 1832–1917). Et problem med slike substansielle definisjoner er at de ofte er for vide eller for snevre. Hva vektlegger en funksjonell Religionsdefinisjon? Funksjonelle religionsdefinisjoner er for eksempel «religion er et system av trosforestillinger og praksisformer som menneskene får hjelp av til å kjempe med de dypeste problemene i menneskelivet.» Religion er en trøst til enkelte med møte med døden, styrke fellesskapet i samfunnet og tilfredsstiller menneskenes behov

Hva tror en Livssynshumanist på?

De ser mennesket som utstyrt med fornuft, bevissthet og evnen til handling. Derfor bygger livssynshumanismen på rasjonell og kritisk tenkning, menneskelig erfaring og en vitenskapelig tilnærming til virkeligheten, og derfor avvises eksistensen av noe «overnaturlig», herunder også enhver religiøs tro. Angående dette, hvordan komme seg ut av samsara? I buddhismen er samsara et fengsel, der uvitenhet, grådighet og hat binder mennesker fast. Man kan kun bryte ut ved å oppnå nirvana. Det som binder mennesker til dette kretsløpet, og som bestemmer hva som blir din neste gjenfødsel, er karma.

Så, hva skiller livssynshumanisme fra religion?

Religion rommer altså mer enn livssyn. Et ikke-religiøst livssyn beskriver virkeligheten uten å vise til overnaturlige eller guddommelige instanser. Det viktigste av disse er humanismen. Humanister setter mennesket og vitenskapen i fokus og avviser tanken om en gud som griper inn i menneskenes verden.

By Wolfgang Iwasko

Hvordan slå av tofaktorautentisering? :: Hva er verdslig profan?
Nyttige lenker