Hjem > H > Hvem Fant Opp Skriftspråket?

Hvem fant opp skriftspråket?

Historiens tidligste skriftspråk var kileskrift og ble første gang nedfelt i Mesopotamia (deler av dagens Irak, Kuwait og Syria) i 3400 f.Kr. Språket ble utviklet av oldtidsfolket sumererne, som brukte tilspissede siv for å trykke skrifttegnene ned i leirtavlene.

Les mer

Følgelig, hvorfor startet språkdebatten i norge?

Etter at unionen med Danmark ble oppløst i 1814, mente mange i Norge at vi måtte ha et eget, norsk skriftspråk. Språkdebatten på 1800-tallet handlet i stor grad om identitet. At mange ønsket et norsk skriftspråk må ses på som en del av nasjonsbyggingen på denne tiden. Man kan også spørre hvordan kommer det norske språket til å utvikle seg? Det norske språket kommer ikke til å forandre seg så veldig mye på hundre år, tror språkforskerne. Men fremtidsmenneskene kommer til å bruke ord som vi ikke har i språket vårt i dag. Det kan for eksempel være engelske ord.

Så, hvorfor ønsket norge et eget skriftspråk?

I 1814 kunne ikke nordmenn lese eller skrive norsk, for det fantes ikke et norsk skriftspråk. De måtte lese og skrive dansk. Til og med den norske Grunnloven ble skrevet på dansk. Å utvikle et eget norsk skriftspråk ble viktig for å skape felles, norsk identitet og selvfølelse etter at Norge ble selvstendig nasjon. Ta dette i betraktning, hva var årsakene til at vi fikk en språkdebatt i 1830 årene? Årsakene til at vi fikk en språkdebatt i 1830-årene var at Norge fikk i 1814 egen grunnlov. Det ble da debattert at Norge måtte ha sitt eget skriftspråk, da vi ikke var under dansk herredømme. Ivar Aasens hovedtanke i språkarbeidet var at norske dialekter var utviklet direkte fra gammelnorsk, uavhengig av dansken.

Hva var det første språket i verden?

Sumerisk var det første kjente verdensspråket i Den gamle verden, som også spredde kileskrift ut over enorme områder. Hva heter vårt skriftspråk? Den språkhistoriske perioden frå 1525 blir kalla moderne norsk eller nynorsk. I denne perioden oppstår både bokmål og nynorsk som skriftspråk, og avløyser dansk som skriftspråk i Noreg.

Du kan også spørre hva er et skriftspråk?

Skriftspråk, språk som uttrykkes i skrift; skrevet språk. I vid forstand en skriftform som er felles for flere dialekter og et større geografisk område. Hvorfor burde vi beholde dansken? - Det ville bevare det kulturelle fellesskapet med danskene, som hadde en mye rikere kultur enn Norge, og som vi i større grad kunne ta del av om vi pratet samme språk. Ved å bevare skriftspråket, ville vi kunne lese felles litteratur.

Og et annet spørsmål, hva var bakgrunnen for språkstriden i norge etter 1814?

Bakgrunnen for språkstriden ligger i den dansk–norske unionen, hvor eldre tids mellomnorsk etterhvert ble erstattet av dansk som administrasjonsspråk, skriftspråk og elitespråk i Norge.

By Embry

Når stilles klokka til vintertid 2021? :: Hvilken by ble komplett startet i?
Nyttige lenker