Hjem > H > Hvem Lagde Den Første Pantemaskinen?

Hvem lagde den første Pantemaskinen?

I år er det 45 år siden de første panteautomatene til Tomra ble installert. Hvor kom idéen fra? – Brødrene Tore og Petter Planke kjente en kjøpmann i Oslo som slet med å håndtere tomflasker effektivt i butikken sin.

Les mer

I forhold til dette, hvem oppfant panteautomaten?

Brødrene Petter og Tore Planke ble med etableringen av flaskeautomatselskapet Tomra pionerer innenfor massehåndtering av returflasker. Petter Planke vokste opp i Oslo og tok examen artium 1955. Dessuten, hvem startet panting? Den 3. mai 1999 startet Infinitum (tidligere Norsk Resirk A/S) pantesystemet for gjenvinningsemballsje. Ordningen omfattet i starten kun bokser i aluminium og stål, men ett år senere ble systemet også åpnet for flasker av gjenvinnbar plast (PET). Infinitum eies av organisasjoner innen industri og handel.

Hvilke land har panting?

Per nå er det bare Sverige, Tyskland, Finland, Danmark, Litauen og Nederland i EU som har et pantesystem slik vi kjenner det i Norge. Krotia har også et pantesystem, men det har lite til felles med de andre systemene. - De aller fleste land har ikke pant i EU. Ta dette i betraktning, kan man fortsatt pante gamle flasker? Etter 1. september er det ikke lenger lov å tappe eller importere drikkevarer i flaske og bokser med gammel pant.

Tilsvarende, hvorfor er panting bra for miljøet?

Pant sparer miljøet!

Hver eneste måned er det hele 12,5 millioner flasker som ikke pantes. Panter vi dem sparer vi miljøet for energi tilsvarende det en lastebil trenger for å kjøre 140 ganger rundt jorda.
Hvor mange flasker blir pantet hvert år? PANT, PLAST OG MILJØET

Nesten 500 milliarder plastflasker brukes i verden hvert år – 1 million hvert eneste minutt. På verdensbasis blir under 50 % av drikkeflaskene samlet inn for resirkulering. I Norge omsettes over 600 millioner panteflasker i året.

Tilsvarende, hvor mange panter flasker?

Hvorfor pante på 1 minutt

I 2021 pantet vi over 1,5 milliarder aluminiumsbokser og plastflasker i Norge. Dette, som kalles Norges største miljødugnad, har større verdi enn kronene vi får tilbake.
Deretter, når kom panteautomaten til norge? Den første panteautomaten kom i 1972. Noen her husker vel den? Panteautomaten du ser avbildet i toppen av artikkelen, var den første industrialiserte versjonen av automatisert panteautomat da den ble lansert i 1972.

Følgelig, hvilket land panter mest?

Norge panter mest i verden – men vi har stort forbedringspotensiale. I dag pantes over 87 prosent av norske flasker.

By Dyane Farrier

Når startet Norge med pant? :: Hvilken generasjon er iPad 2020?
Nyttige lenker