Hjem > H > Hvilken Mat Spiser Samene?

Hvilken mat spiser samene?

kjøtt fra rein og småvilt hos reindriftssamene og mest ku, sau og geit hos sjøsamene. fisk fra havet, fjordene og innlandsvannene. egg og kjøtt fra fugler. bær og planter fra myrer og vidder.

Les mer

Derav, hva er tradisjonell samisk mat?

Typisk samiske mat inkluderer bl. a. tørrkjøtt av rein, bidos (kjøttsuppe av rein), reinost/sauost som kaffeost, boknafisk, røykt røye eller annan fisk, gáhkko (rundt, heva brød). Hva liker samer å spise? Gumppus blir ofte spist sammen med både reinkjøtt, margbein, blodpølse, buljong, poteter, tyttebær, og diverse andre tradisjonell samisk mat. Det er opp til en selv hva man liker. Når reinsdyret blir slaktet skal gjerne hele reinen brukes til noe nyttig, omtrent ingenting skal kastes.

Hva er samenes mest kjente rett?

Reinkjøttet er naturlig nok utgangspunktet for mange samiske tradisjonsretter. Bidos er den mest kjente. Hvordan konserverer samene maten? Tørking. De fleste råvarene kunne tørkes. Dette var særlig gunstig for de av samene som skulle på lengre turer, siden maten tok mindre plass og var lett å frakte med seg. Tørket kjøtt, fisk eller andre matvarer kunne kokes og tilberedes uten at de måtte ta hensyn til holdbarheten.

Hva spiser samene på nasjonaldagen?

Det er i hovedsak reinkjøtt som er på menyen for mange denne dagen. Ofte i form av kokt reinkjøtt, biđus (kjøttgryte), blodpannekaker eller reinkjøtt-taco. Finn mer inspirasjon her. BIĐUS: Kjøttgryta biđus er en klassiker på samenes nasjonaldag, retten er forholdsvis enkel å lage. Hva er gompa? Gomp. Disse fruktpastillene er svært populære, men i dag er det ikke alle som vet hva en Gomp er. Gompene var en gjeng fjærkledde egg som ble lansert av Jon Melbye fra Fredrikstad i 1985. Planen var å skape et eget Gompeland i østfoldbyen, og det skulle lages en internasjonal tegneserie om figurene.

Man kan også spørre hvor kommer sjøsamene fra?

Artikkelstart. Sjøsamer er de samene som bor langs kysten og ved fjordene, og som tradisjonelt har hatt fiske og husdyrhold som næringsvei. I bredere forstand betegner ordet «sjøsame» de samene som er fastboende på kysten, uansett næringsvei, og de samene som nedstammer fra den sjøsamiske fisker- og bondebefolkninga. Hvilke fire hovedgrupper med samer fantes? Tidligere var det vanlig å dele samefolket inn i fire hovedgrupper etter levevis og bosetning: sjøsamer, elve- og innsjøsamer, skogsamer og fjellsamer, men i dag er det samiske samfunnet like sammensatt og differensiert som ethvert annet moderne samfunn.

Hva kjennetegner samisk matkultur?

Den tradisjonelle samiske matkulturen kjennetegnes av å være nær knyttet til naturen. Jakt, fiske og sanking er viktig for matforsyningen. Kjøtt og fisk blir ofte tørket, saltet og/eller røkt. I samiske retter kokes kjøttet.

By Jerman Kur

Hva lever samer av? :: Hvordan holde mus ute av huset?
Nyttige lenker