Hjem > H > Hvilke Blodtype Er Rhesus Minus?

Hvilke blodtype er Rhesus minus?

blodtypene

Det er derfor åtte blodgrupper:

  • A RhD positiv (A+)
  • A RhD negativ (A-)
  • B RhD positiv (B+)
  • B RhD negativ (B-)
  • O RhD positiv (O+)
  • O RhD negativ (O-)
  • AB RhD positiv (AB+)
  • AB RhD negativ (AB-)

Les mer

Hva betyr RhD negativ?

Rhesus er en gruppe antigener (protein på celleoverflaten) som er festet på de røde blodcellene. Rundt en av seks personer (16 prosent) er født uten dette antigenet, de er rhesus negative (RhD-negative). Så, hvor mange prosent har rhesus minus? Omtrent 40 prosent av den norske befolkningen har blodtype O, 48 prosent har A, 8 prosent har B og 4 prosent har AB. 85 prosent av den norske befolkningen er Rh+ (positiv), mens 15 prosent er Rh- (negativ).

Hva betyr d negativ?

Anti-D er den vanligste årsaken til såkalt hemolytisk sykdom hos foster og nyfødt, men også andre blodtypeantistoff kan forårsake hemolytisk sykdom. Antistoff kan passere over morkaken fra mor til foster (D). Er fosteret RhD positivt og mor har dannet anti-D kan antistoffet ødelegge fosterets røde blodceller. Tilsvarende, hvilket blod er mest ettertraktet? Blodbanken i Tromsø etterlyser nå blodgivere med «universal-blodtypen» 0 Rh negativ. Om du vet at du har blodtypen 0 Rhesus negativ (- eller 0 Rh-), er du en person som Blodbanken gjerne vil ha på besøk. Lagrene av denne blodtypen er nemlig i ferd med å gå tomme – og Blodbanken etterlyser derfor nye og gamle givere.

Ta dette i betraktning, hvilken blodtype er vanligst i verden?

Generelt har om lag halvparten av alle mennesker i verden blodtype 0, men mot øst, gjennom Sentral-Europa og Asia, blir 0 sjeldnere, og B og AB vanligere. 30 prosent av asiatene har blodtype B. Noen vil gjerne vite blodtypen sine fordi de vil leve sunnere. Hva betyr Rh D positiv? RhD-antigenet er det sterkeste Rh-antigenet og det som oftest fører til antistoffdannelse av betydning ved graviditet og ved blodoverføring (transfusjon). Fravær av dette antigenet spiller ingen rolle for de røde blodcellenes funksjonsdyktighet. I Norge er om lag 85 prosent av befolkningen RhD-positive.

Ta dette i betraktning, når mor er rhesus negativ?

Det er ikke alltid mor og barn har samme blodtype. Derfor sjekkes mors blodtype tidlig i svangerskapet. Hvis mor er RhD-negativ (Rhesus-negativ) må hun følges nøyere opp, for skulle hennes blod blandes med barnets, kan det være farlig for barnet. Hvilken blodtype er mest utsatt for Korona? Forskerne virustestet over 225.000 kanadiere før de dro slutningen om at personer med blodtype 0 har 12 prosent lavere risiko for å smittes av koronaviruset og 13 prosent lavere risiko for å bli alvorlig syk eller dø. Dette sammenlignet med personer med blodtype A, AB og B.

Folk spør også hva er vanlig blodtype?

I Norge er fordelingen omtrent 49 prosent A, 8 prosent B, 4 prosent AB og 39 prosent O. Blodtype RhD+ finnes hos 85 prosent av den norske befolkningen og blodtype RhD- finnes hos 15 prosent.

By Connel Breidenstein

Hvem kan få blodtype 0? :: Hvilke konsekvenser kan alvorlige rytmeforstyrrelser ha for blodstrømmen til hjernen og andre deler av kroppen?
Nyttige lenker