Hjem > H > Har Bedrifter Samfunnsansvar?

Har bedrifter samfunnsansvar?

Med bedriftens samfunnsansvar sikter man til hvordan bedriften opptrer i og ovenfor samfunnet. Dette dreier seg blant annet om hvilken standard de har på sin virksomhet når det gjelder helse, miljø og sikkerhet. En kan si at CSR innebærer å ta ansvar utover det å skape økonomiske verdier for aksjonærene.

Les mer

Folk spør også hva betyr begrepet samfunnsansvar?

Bedriftens samfunnsansvar kan defineres som bedriftens integrasjon av sosiale og miljømessige hensyn i sin daglige drift på frivillig basis, utover å overholde eksisterende lover og regler i det landet man opererer. Så, hva handler samfunnsansvar om? Samfunnsansvar handler om hva bedriftene gjør utover det som er pålagte krav fra myndigheter. Selv om barnearbeid er vanlig i ett land man produserer i, ønsker de færreste for eksempel at produkter vi kjøper er produsert av barn. Det finnes ikke en opplest og vedtatt definisjon på samfunnsansvar.

Hva er CSR pyramiden?

Man kan si at CSR innebærer å ta ansvar utover det å skape økonomiske verdier. Man kan si at en bedrift har fire ulike typer ansvar; økonomisk ansvar, juridisk ansvar, etisk ansvar og filantropisk ansvar. Disse ulike nivåene kan plasseres i en pyramide som kalles for “The CSR Pyramide”. I forhold til dette, hva er corporate social responsibility? Siden midten av 1990-årene er Corporate Social Responsibility (CSR) – på norsk: «bedrif- tenes samfunnsansvar» – blitt et alment brukt begrep, først i USA og Storbritannia, senere i andre industriland.

Også, hvorfor er samfunnsansvar så viktig?

Et argumentet, det økonomiske, handler om at det lønner seg. Det finnes mye dokumentasjon på at CSR, eller samfunnsansvar, er i bedriftens og eiernes egeninteresse. CSR tilfører bedriften merverdi fordi det bidrar til at bedriften vurderer alle sine interessenter og hvordan den best kan møte deres behov og bekymringer. Hvorfor skal bedrifter ta samfunnsansvar? Samfunnsansvar dekker mange områder:

Miljø –å unngå skadelig miljøpåvirkning og sørge for en bærekraftig utvikling. Arbeidsliv – det å sikre gode og anstendige arbeidsforhold. Forretningsmessig integritet –å motvirke korrupsjon og håndtere gråsoner på en god måte.

Hvordan definerer John Elkington bærekraftig utvikling?

Den tredelte bunnlinjen er et rammeverk som definerer tre bunnlinjer bedrifter må tilfredsstille for å kunne fremme en bærekraftig utvikling (Elkington 1997). De tre bunnlinjene er: Profitt (økonomisk fremgang) Å ha et langsiktig perspektiv, forbli konkurransedyktig og skape økonomisk verdi. Hva er etikk og samfunnsansvar? “hva en bedrift kan og etisk sett bør gjøre – ikke om hva som er lovpålagt å gjøre”. Bedriftens samfunnsansvar handler ikke om hva hvilket ansvar bedriften har i følge landets lover og regler, men hvilket samfunnsansvar bedriften frivillig ønsker å ta.

Deretter, hva betyr det at noe er bærekraftig?

«En utvikling som imøtekommer dagens behov uten å ødelegge mulighetene for at kommende generasjoner skal få dekket sine behov.» I denne definisjonen er det lagt særlig vekt på de fattiges behov for å få oppfylt sine grunnleggende rettigheter og skape mulighet for et bedre liv.

By Hogarth

Har bedrifter et etisk ansvar? :: Hva er normal relativ luftfuktighet?
Nyttige lenker