Hjem > H > Hva Er Effektiv Rente På En Obligasjon?

Hva er effektiv rente på en obligasjon?

Et viktig kjennetegn ved obligasjoner er at prisen endres i motsatt retning av en endring i effektiv rente. Det vil si at dersom den effektive renten øker, går prisen på obligasjonen ned. Hvis markedsrenten stiger vil investor kreve høyere effektiv rente og prisen på obligasjonen går ned for å kompensere investorene.

Les mer

I forhold til dette, hvordan fungerer obligasjonslån?

Når man kjøper en obligasjon, låner man ut penger til staten eller eventuelt selskapet, som man etter hvert skal få tilbakebetalt med renter. Utstederen av obligasjonen forplikter seg ved utstedelsen til å betale flere beløp til eieren av obligasjonen, på den samme måten man betaler avdrag på lån. Folk spør også hvordan regne ut obligasjon? Så kort oppsummert: en obligasjons markedsverdi er den neddiskonterte summen av innbetalingene obligasjonen gir (renter + pålydende).

Hva er aksjens pålydende?

Pålydende er den opprinnelige verdien på et verdipapir, for eksempel en aksje eller obligasjon. Markedsverdien av et omsettelig verdipapir vil nesten aldri være lik pålydende. Følgelig, hva er spotrente? Renten på lån og obligasjoner utstedt i dag.

Hva menes med risikofri rente?

Begrepet risikofri rente er gjerne definert som tre måneders statsobligasjonsrente, fordi det ikke er noen mulighet for at Staten ikke vil innfri lånet (men det gjelder ikke på langt nær alle stater). Renten som sådan vil variere med renteendringer i samfunnet. Hva er forskjellen på nominell og effektiv rente? Effektiv rente er den totale prisen du betaler for lånet. Det er med andre ord den nominelle renten, i tillegg til etableringsgebyr, termingebyrer og andre kostnader forbundet med lånet. Det er disse kostnadene som gjør at den effektive renten alltid er høyere enn den nominelle.

Hva er durasjon?

Durasjon er den vektede gjennomsnittstiden til forfall på et lån beregnet ut fra nåverdien på fremtidige kontantstrømmer. Durasjon måler prissensitiviteten til en obligasjon med hensyn på endringer i renten. Følgelig, hvorfor spare i obligasjoner? Sparer du i obligasjonsfond, er fordelen at du ofte kan få høyere avkastning enn ved sparing på bankkonto. Samtidig er risikoen lavere enn om du sparer i enkeltobligasjoner. Løpetiden på obligasjonene i et obligasjonsfond kan variere.

Hvorfor investere i obligasjoner?

Det er vanlig å investere i obligasjoner via rentefond. - Som eier av en obligasjon har vi større rettigheter enn en aksjonær, samtidig er oppsiden begrenset til å få renten og lånet tilbakebetalt, sier Svein Aage Aanes, leder for renteforvaltningen i DNB Asset Management.

By Marlin Barasch

Hva er forskjell på markedsverdi og verditakst? :: Hvordan er spillet kryptert?
Nyttige lenker